A vrut un tatuaj pe spate, dar s-a ales cu o mâzgâlitură. AFLĂ experienţa proastă a unei tinere din Chişinău şi sfatul specialiştilor din domeniu

Distribuie

Pentru unii tatuarea reprezintă o pasiune, iar pentru alţii o experienţă proastă. Un exemplu ar fi cazul unei tinere din capitală, care şi-a făcut primul tatuaj nereuşit la doar 17 ani. Nu e greu să-ţi faci un tatuaj, dar e mult mai greu sa scapi de el. Pentru a-ţi spulbera orice dubiu, în ceea ce priveşte acestă tendinţă, zumi.md a consultat un meşter de tatuaje şi un dermatolog. Vezi mai jos ce spun aceştia despre beneficiile şi daunele tatuajelor.

,, Aveam 16 ani. Eram în goană după senzaţii tari şi dorinţa de a protesta faţă de societate. Am hotărât să  fac un tatuaj care mă va remarca. Din motiv că aveam un caracter frivol nu am stat mult pe gânduri, ce meşter să mi-l facă şi unde. Mi l-a făcut un coleg de şcoală, care nu avea nici salon specializat, nici instrumente de calitate, în schimb avea o mapă cu desene foarte frumoase, care nici acum nu ştiu dacă îi aparţineau”, îşi aminteşte o tânără din Chişinău, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.


Cu toate că părinţii i-au interzis categoric, adolescenta a vrut să le demontreze că are personalitate.
„Încurajată de o prietenă, care mi-a oferit gazda pentru a-mi face tatuajul, fără ca să înştiinţez părinţii, l-am chemat pe aşa numitul „pictor” să-mi îndeplinească visul. Din toate picturile sale din catalog am ales copacul Sakura, iar localizarea a fost spatele. Imediat după schiţarea tatuajului, aveam o senzaţie, de parcă îmi arde tot spatele. În câteva minute, porţiunea unde a fost introdusă cerneala s-a înroşit şi s-a inflamat puternic, fapt care m-a speriat şi am refuzat să-l finalizez. Din fericire nu mi-a fost introdusă nici o infecţie, însă doar schiţa Sakurei are un aspect de mâzgâlitură, ceea ce mă obligă mereu să-mi ascund spatele”, declară pe final domnişoara.

Pictorul de tatuaje Dinu Colciu spune că în prezent i se adresează mai mult tinerii decât maturii.
„Motivaţia tinerilor de a-şi lăsa o amprentă pe piele este tendinţa de a ieşi în evidenţă. Aceştia o fac în ultimul timp printr-o frază-motto sau prin iniţialele unor persoane iubite, asta pentru că e o modă venită de la vedetele Hollywoodiene”, presupune Dinu.

Potrivit dermatologului Vlad Cazacu, tatuajul nu este atât de dăunător pentru organism, dacă este făcut în condiţii sanitare corecte. În caz contrar organismul riscă să se infecteze cu  HIV-ul, hepatita C, precum şi un şir de infecţii bacteriologice.

Maschează cancerul

 „În cazul în care pielea este acoperită cu cerneala de tatuaj, atunci dezvoltarea astei maladii riscă să fie observată doar în stare de metastază, când vindecarea este imposibilă” avertizează Vlad.

Dermatologul nu recomandă tatuarea persoanelor până la 18 – 20 de ani. ,,Atunci când în organism se petrec multe restructurări biologice nu este binevenită această intervenţie. De asemenea nu se recomandă tatuarea oamenilor cu vârsta înaintată, pentru că sunt unele riscuri legate de scăderea imunităţii generale, ce poate provoca un şir patologii”, spune medicul.

AUTOR: Diana Musaelean


Distribuie