Copiii trebuie vaccinați? ANALIZA PRO sau CONTRA vaccin. De ce este bine să facem vaccin

Distribuie

Vaccinurile ajută corpul să producă anticorpi împotriva bolilor infecţioase care pun viaţa în pericol. Cînd un germen invadează corpul, sistemul imunitar îl recunoaste ca fiind intrus. Sistemul imunitar produce anticorpi (molecule specializate ce se lipesc de celulele invadatoare şi fie le inactivează) fie le marchează pentru distrugere.

Într-adevăr, de-a lungul timpului s-au înregistrat evenimente nedorite în urma vaccinării precum boli neurologice, autism, deficit de concentrare, diabet, reacţii alergice şi boli autoimune datorită, se pare, conservanţilor din conţinutul lor, precum tiomersalul.

În acelaşi timp, prin vaccinare au fost salvate milioane de vieţi şi s-a reuşit eradicarea unor maladii care au provocat în trecut moartea a milioane de oameni. Toate procedurile medicale sunt însoţite de riscuri, la fel şi vaccinarea, dar în instituirea acestor proceduri trebuie luat în seamă raportul beneficiu/risc.

Vaccinurile pot provoca boala pe care ar trebui să o prevină?

 

     Există multe vaccinuri care nu oferă protecţie 100%, însă reduc riscul de a face o infecţie. Chiar şi aşa, ele nu reduc riscul de îmbolnăvire la zero. Uneori, chiar o persoană care s-a vaccinat poate face o infecţie pe care vaccinul trebuia să o prevină. Însă vaccinurile folosite azi nu provoacă boala pe care trebuie să o prevină.

     Însă unele au asociate reacţii adverse. De exemplu, vaccinul antigripal este preparat din ouă. Persoanele care au alergie la ouă nu trebuie să facă vaccinul deoarece pot avea o reacţie alergică gravă. Pentru marea majoritate a vaccinurilor administrate copiilor se spune că riscurile reacţiilor adverse sunt minime.

     Vaccinurile la copii au ca principale avantaje imunizarea şi protecţia împotriva bolilor. Totuşi, suntdestule elemente care pun pe gînduri (reacţii alergice, reacţii adverse, chiar vaccinare fără dezvoltarea imunităţii etc.).   Se consideră că doar copiii mai mari, de la 2-3 ani în sus, au pregătit sistemul imun pentru a face faţă răspunsului la imunizare. Pentru aţi putea face o viziune asupra temei enunţate citeşte cu atenţie care sunt argumentele pro şi contra, înainte de a face „vaccinurile obligatorii” copilului tău.

 

Argumente pro şi contra vaccin

 

PENTRU CONTRA
   Vaccinurile care se fac la naştere (BCG, anti-virus hepatic) şi cele de după, la 2-5 zile, la 2, 4, 6 sau 12 luni (vaccinul împotriva virusului hemphilus influenzae, DTP, VPO) îl pot scuti pe bebeluşul tău de consecinţele dureroase ale multor boli, cum ar fi: hepatita, meningita, difterie, rujeola, tetanos.    Toate aceste vaccinuri pot avea efecte secundare:

– umflături şi pete roşii în locul vaccinării;

– durere de cap şi muşchi;

– febră;

– ameţeli;

– iritaţii;

– stare de vomă;

– dureri abdominale.

  Vaccinurile protejează copilul şi de boli mai grave cum ar fi tuberculoza sau cancerul. Imunizarea prin vaccinuri presupune introducerea în organism de anticorpi care îl vor feri de virusurile respective. De asemenea această protecţie împotriva bolilor este de lungă durată, de la 3 la 20 de ani sau chiar protecţie pe viaţă.    Nimeni nu ştie în mod precis cum funcţionează sistemul imunitar. Această protecţie împotriva bolilor nu presupune neapărat şi viaţă lungă şi sănătoasă. Corpul uman este foarte sensibil şi de-a lungul vieţii, poate contracta diferite afecţiuni împotriva cărora vaccinurile nu au niciun efect. Ceea ce poate proteja foarte bine copilul de contractarea diferitelor boli fără a fi nevoie de vaccinuri este alăptarea cît mai îndelungată ca şi hrana cît mai echilibrată şi sănătoasă.
   Mulţumită programelor moderne de vaccinuri atît la naştere cît şi în timpul primilor ani de viaţă, copiii au, astăzi, o speranţă de viaţă mult mai mare. Vaccinul este considerat de către mulţi medici „un miracol al medicinei moderne”.  Olga Cîrstea, medic pediatru la un centru de vaccinare din capitală, menționează că prevenirea maladiilor infecțioase pe calea imunizării este cea mai eficientă contribuţie la îmbunătățirea sănătății copiilor.
   Doctorii de specialitate spun că vaccinul cauzează leziuni ale creierului. Cercetătorii au descoperit că atunci cînd vaccinezi un animal, celulele imunitare ale creierului (migroglia) se activează parţial şi sunt într-o stare de alertă. Dacă sistemul imunitar este din nou activat (în termen de zile, săptămîni, luni) aceste celule se alertează la maxim şi încep să determine secreţia substanţelor chimice distructive peste normă. Această reacţie exagerată poate fi foarte distructivă şi îi face pe oameni să se simtă foarte depresivi.
  Vaccinul este un mijloc facil şi rapid de a „împuşca mai mulţi iepuri deodată”, adică de a te pune la adăpost tu sau copilul tău de multe boli şi afecţiuni. Cunoştinţele şi medicul tău recomandă vaccinurile şi legea obligă ca nou-născutul să le primească.  Tatiana Lojnicova, medic de familie la Policlinica Nr 2 din capitală, susține că părinții nu trebuie să piardă nici o ocazie de a-și vaccina copiii: ,,Aceasta este o metodă de profilaxie împotriva multor boli, este o absurditate să nu-ți imunizezi copilul. Vaccinurile obligatorii sunt gratis, deci nu-i costă nimic pe părinți, este doar grija pentru copilul lor”. Doamna Lojnicova spune că la maternitate copilul primește vaccinul anti-hepatita B (AHB) și vaccinul antituberculoză (BCG).


La vârsta de 2 luni se efectuează trei vaccinuri: anti diftero-tetano-pertusis (DTP), (VPOT) vaccinul antipoliomielitic
și vaccinul anti-hepatita B. Pe măsură ce copilul crește, el primește și alte vaccinuri.

     Pe lîngă reacţiile adverse directe ale vaccinului în perioada luptei cu virusul pasiv organismul, de obicei, slăbeşte. Această scădere temporară a imunităţii poate duce la agravarea unor boli prezente/ascunse sau chiar apariţia altora noi.

 

   În caz că medicul propune administarea unei doze triple de adjumant imunitar într-o zi (exemplu: vaccinul antigripal, pneumococcic şi meningococcic) pentru a economisi timp trebuie să refuzi. Ceea ce doctorul ignoră să îţi spună este că asta înseamnă că organismul şi creierul tău sau al copilului va fi asaltat de o doză masivă de activatori imunitari puternici, despre care se ştie deja că activează sistemul imunitar al creierului la niveluri periculoase chiar şi atunci cînd este administrată o singură doză.

   Pe de-o parte, vaccinurile de orice fel promit să îi asigure copilului tău, pe cît posibil, o viaţă lungă şi sănătoasă. Pe de altă parte, ele produc nu numai efecte secundare de scurtă durată dar şi cu durată mai lungă (leziunile de pe creier) care pot produce diferite afectiuni ale sistemului nervos, de la începuturi de nevroze la depresii. Şi alte efecte precum: autism, deficit de concentrare, diabet, reacţii alergice şi boli autoimune.

 

 

Ar fi mai sigur dacă ai refuza vaccinarea?

     Vaccinurile protejează corpul împotriva unor infecţii grave, care pun viaţa în pericol, dar sunt părinţi care aleg să nu îşi vaccineze copiii cu niciunul din vaccinurile recomandate din neîncrederea în efectele reale ale acestor seruri.

     Deci alegerea de a nu imuniza copilul este comparabilă cu ruleta rusească. Bolile continuă să existe. Alte ţări din lume au un sistem de imunizare mai slab, iar germenii pot veni de oriunde. A lăsa copilul neimunizat înseamnă a-ţi expune copilul şi familia riscului de îmbolnăvire. Tu ce părere ai despre vaccinuri? Ce ai ales sau ce vei alege pentru copilul tău?

 

mybebe.md


Distribuie
..