Tranzacții imobiliare record în Moldova: la ce credite apelează cumpărătorii

Distribuie

Numărul de tranzacții imobiliare din Moldova a ajuns la un nivel record în 2019, chiar dacă ne aflăm doar la jumătatea anului.

Potrivit statisticilor, în primele șase luni au fost tranzacționate de trei ori mai multe apartamente și case decât pe tot parcursul anului 2018.

Complex locativ Chișinău

Piața imobiliară din Chișinău este într-o ascensiune remarcabilă. Peste 200 de complexe locative noi se regăsesc în capitală. În primele trei luni ale acestui an au fost date în folosință peste 1.000 de apartamente noi, iar numărul acestora va crește pe parcursul acestui an.

 

Prețurile în cadrul acestor complexe locative noi variază între 400 euro/mp și peste 1.000 euro/mp. Printre cele mai ieftine apartamente în Chișinău se află locuințele din cadrul Complexului Boiar House 7. Prețurile încep de la 400 de euro/mp, astfel că un apartament cu două camere, cu o suprafață de 46 mp, ajunge să coste 18.500 euro.

Prețurile sunt modificate constant, de cele mai multe ori un apartamente ajungând să coste mai multe. De exemplu, în Complex Lev Tolstoi Chişinău prețul/mp la un apartament a crescut cu 300 euro, ajungând acum la 1.000 euro/mp. Majorarea este una consistentă, astfel că un apartament cu două odăi și cu o suprafață de minimum 50 mp va avea un preț mai mare cu 15.000 euro.

Credit ipotecar Moldova

Potrivit condițiilor generale de acordare a unui credit ipotecar, valoarea acestuia trebuie să fie de până la 75% din suma totală pentru procurarea/ construcția/ modernizarea/ consolidarea/ reabilitarea/ extinderea/ finalizarea bunurilor imobile cu destinație locativă, cu constituirea ipotecii asupra bunului imobil procurat/ construit/ modernizat etc. Până la 100% pentru procurarea/ construcția bunurilor imobile cu destinație locativă, dacă se constituie ipotecă suplimentară. Rata dobânzii variază de la o bancă la alta, de aceea vă recomandăm să solicitați oferte de la cât mai multe unități.

Credit Prima Casă Moldova

Un alt program de creditare la care apelează tot mai mulți moldoveni este creditul Prima Casă. Prin  „Prima Casă”, statul dorește să sprijine în mod direct pe toți cei care se află în fața achiziționării unei locuințe. Modalitatea de realizare a programului este făcută prin intermediul garanției de stat, ceea ce face ca acest produs să fie mai accesibil tinerilor în comparație cu alte credite imobiliare. Programul este aplicabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova și are un caracter social.

Rata dobânzii la Prima Casă

Potrivit Guvernului, rata maximă a dobânzii anuale la creditele noi acordate care poate fi aplicată de către bănci în perioada 1 iulie – 31 decembrie anul 2019, constituie 7,0 % anual și este formată din:

  • rata de referință pentru Program publicată de către Banca Națională a Moldovei (calculată ca rata medie ponderată a dobînzilor la depozitele noi atrase în valuta națională cu termenul de la 6 la 12 luni) – în mărime de 4,75%.
  • marjă maximă de pînă la 2 puncte procentuale.
  • comisionul de garantare de pînă la 0,25% anual din soldul creditului, sau 0,5% anual din soldul garanției de stat stabilit de Ministerul Finanțelor.

Distribuie