Se întâmplă şi la case mari: Prinţesa Victoria a Suediei a suferit de anorexie

Distribuie

Prinţesa suedeză în vârstă de 39 de ani a dezvăluit că stresul provocat în adolescenţă de statutul regal i-a declanşat anorexia.

Viaţa de prinţesă nu-i deloc simplă şi nu seamănă nicidecum cu cea din lumea Disney. Mărturia Prinţesei Victoria a Suediei este încă o dovadă a presiunii uriaşe care atârnă pe umerii membrilor unei case regale cu mare tradiţie în Europa.

Într-un interviu-eveniment acordat înainte de împlinirea a 40 de ani, în luna iulie, ea a vorbit deschis despre cum a ajuns să sufere de anorexie în adolescenţă. Potrivit publicaţiei Royal Central, afecţiunea a debutat când a început să-şi ajute părinţii în îndeplinirea îndatoririlor regale, punând singură tot mai multă presiune pe ea şi cerând tot timpul mai mult de ea la însăşi.

Fire perfecţionistă, Victoria a alunecat pe panta periculoasă a anorexiei. „Voiam tot timpul să fac mai multe, să fiu mai bună decât puteam face şi decât puteam fi în mod realist”, a mărturisit ea.

După ce a devenit evident că suferă de o tulburare alimentară şi a început să slăbească, prinţesa şi-a amânat un an de studiu la universitate şi a urmat un tratament de specialitate în Statele Unite, unde a învăţat să vorbească deschis despre ceea ce simte, să-şi fixeze anumite limite şi să nu se mai forţeze să facă prea multe.

După apariţia în presă a unor imagini în care se vedea că Victoria era foarte slabă, Casa Regală a Suediei a anunţat în noiembrie 1997 că ea suferea de o tulburare alimentară.

Victoria avea atunci în vârstă de 20 de ani se pregătea să înceapă studiile la Universitatea Uppsala, relatează cotidianul britanic Daily Mail.

„Am avut nevoie de timp ca să pun lucrurile în ordine şi să-mi redobândesc echilibrul. A trebuit să mă cunosc pe mine însămi, să-mi descopăr limitele şi să nu mă mai presez singură”, a mărturisit prinţesa suedeză în interviul inclus în documentarul „Crown Princess Victoria, 40 years”, realizat de postul suedez de televiziune TV4.

Totuşi, la două decenii de la bătălia câştigată cu anorexia, Prinţesa moştenitoare a Suediei a mărturisit că încă n-a reuşit să-şi anihileze perfecţionismul care o caracterizează, dar spune că îl priveşte ca pe un avantaj care o ajută să fac tot ce e mai bun pentru ţara sa.

Recunoaşterea problemelor din trecut este un gest foarte rar din partea prinţesei, care nu a vorbit niciodată public despre tulburarea alimentară cu care s-a confruntat, notează Daily Mail.

În interviul citat, ea a menţionat că după împlinirea a 40 de ani trece de bornă importantă din viaţa sa şi a mulţumit presei pentru că i-a protejat intimitatea în perioada în care urma tratamentul de recuperare. „Nu este ceva care ţine doar de cauze externe. Poate veni din nimic şi i se poate întâmpla oricui, nu doar fetelor, ci şi băieţilor”, a explicat ea.

Acum, Victoria este o mamă fericită şi îşi îndeplineşte cu brio sarcinile regale. Ea s-a căsătorit în 2010 cu fostul său antrenor personal, Daniel Westerling, după o relaţie de lungă durată. Cuplul are doi copii – un băiat, Oscar, în vârstă de 14 ani, şi o fetiţă, Estelle, în vârstă de 14 ani.

În documentarul care va fi difuzat de televiziunea suedeză, Victoria a vorbit şi despre rolul ei de mamă şi a spus despre Estelle, care într-o zi va moşteni tronul Suediei, că este „curioasă, sociabilă şi curajoasă”, moştenind firea comunicativă de la ambii părinţi.

Prinţesa moştenitoare Victoria, în vârstă de 39 de ani, este cel mai mare dintre copiii regelui Suediei Carl XVI Gustaf şi ai soţiei acestuia, regina Silvia.

Suedia este o monarhie constituţională, iar regele nu deţine puteri politice.

Simpatia populaţiei faţă de familia regală, deşi a scăzut uşor în ultimii ani, a rămas totuşi la un nivel consistent în Suedia, o ţară cu profunde principii egalitariste, notează Mediafax.

Regele Carl Gustaf al XVI-lea a devenit rege al Suediei în 1973. Prima lui fiică, Victoria, a devenit prinţesă moştenitoare în 1980, în urma unei reforme constituţionale în virtutea căreia tronul suedez va fi moştenit de primul copil al monarhului, indiferent dacă acesta este fată sau băiat. Dacă va deveni regină, aşa cum este de aşteptat, Victoria va fi a patra regină a Suediei, după regina Margaret, regina Christina şi regina Ulrika Eleonora.

Prinţesa Victoria este foarte populară în Suedia, unde 59% dintre persoanele care au luat parte la un sondaj, pe 21 mai 2011, au declarat că îşi doresc ca regele Carl XVI Gustaf, de 65 de ani, să abdice în favoarea sa.

eva.ro

Distribuie