Reţete de cozonac de Paşte. Până acum ai făcut greşit cozonacul. Greşeala pe care gospodinele o fac

Distribuie

Reţete de cozonac de Paşte. Oricât ar părea de simplu, cele mai multe gospodine fac o mare greșeală atunci când prepară cozonacul: este vorba de temperatură. Pentru ca aluatul să crească şi să ai succes cu reţeta, este esenţial ca în bucătărie să păstrezi o temperatură constantă şi să nu umbli prea des la cuptor în timp ce tăvile sunt puse la copt.

Reţete de cozonac de Paşte. Ingrediente pentru aluat

1 kg făină albă
500 ml lapte

50 g drojdie
1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
300 g zahăresenţă de rom şi vanilie
200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile
3 linguri coajă de lămâie şi portocală
8 gălbenuşuri, la temperatura camerei

Reţete de cozonac de Paşte. Ingrediente pentru umplutură:

8 albuşuri bătute spumă
300 g zahăr
250 g miez de nucă copt, măcinat
3 linguri cacao
esenţă de rom

Reţete de cozonac de Paşte. Mod de preparare:

Reţete de cozonac de Paşte. Pune într-o cană cu lapte cald trei 3 linguri din făină, iar când se răcește adaugă drojdia şi o lingură rasă de zahăr. Amestecă-l și lasă-l să crească până își mărește volumul.

Bate spumă gălbenușurile, adaugă sarea, uleiul, esenţele, coaja de lămâie şi de portocală şi 100 g de unt topit și toartă maiaua peste gălbenușuri. Continuă cu laptele călduţ şi amestecă, dar adaugă treptat făina și frământă bine. La final se adaugă restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se împătureşte, să prindă aer, până se încorporează tot untul.

Reţete de cozonac de Paşte. Acoperă vasul, depozitează-l la căldură și lasă-l să crească 50-60 de minute.

Încinge cuprotul și pregătește umplutura. Bate albușurile spumă, adaugă zahăru cacao, esenţa de rom şi nuca, dar doar după ce albușul stă tare pe mixer.

Reţete de cozonac de Paşte. După cele 50-60 de minute împarte aluatul în 4 părți egale. Unge blatul cu puțin ulei și întinde câte o foaie de aluat, cu mâinile, potrivită ca lungime cât să încapă în tava de cozonac. Într-un capăt, pe lung, se întinde umplutura, apoi se rulează. Se pune în tava unsă cu unt şi tapetată cu hârtie de copt. Se unge cu puţin lapte şi ou, se presară zahăr şi se mai lasă 20-30 de minute la crescut. Între timp se pregătesc ceilalţi cozonaci.

Reţete de cozonac de Paşte. Când şi-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înţeapă cu o scobitoare sau cu un pai din mătură pentru a vedea dacă mai rămâne cocă pe el sau dacă este copt

realitatea.net


Distribuie