Pot rămâne însărcinată înainte de menstruație?

Distribuie

Fie îți dorești să rămâi însărcinată sau încerci să eviți o eventuală sarcină, această întrebare este una frecventă în rândul femeilor. Află dacă poți rămâne însărcinată înainte de menstruație!
Majoritatea femeilor au un ciclu menstrual care vine o dată la 28 de zile, iar acest lucru înseamnă că există aproximativ 6 zile pe lună în care poți să rămâi însărcinată, explică site-ul medical webmd.com Această perioadă, care este adesea semnalată sub denumirea de ”fereastră a fertilității” și cuprinde ziua în care ovarele eliberează un ovul și următoarele 5 zile după acest lucru. Potrivit specialiștilor, aceasta este cea mai bună perioadă pentru a rămâne însărcinată atunci când se urmărește conceperea unui copil. În cazul în care ai un ciclu menstrual regulat, această fereastră a fertilității apare între ziua 12 și 17 după menstruație (ziua 1 fiind considerată prima zi în care ți-a venit ciclul).

Această situație este valabilă în cazul unui ciclu menstrual regulat care apare la 28 de zile de fiecare dată, în fiecare lună. Însă, același site medical explică faptul că ovulația poate să apară în ziua 10 (ziua 1 fiind considerară prima zi de ciclu) în cazul unui ciclu menstrual de 24 de zile, în ziua 14 (ziua 1 fiind considerară prima zi de ciclu) în cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile sau în ziua 21 (ziua 1 fiind considerară prima zi de ciclu) în cazul unui ciclu menstrual de 35 de zile. Trebuie să știi că spermatozoizii supraviețuiesc în medie între 3-5 zile în tractul reproductiv feminin, astfel că șansele de a rămâne însărcinată sunt foarte mari dacă faci sex cu 2-3 zile înainte de ziua ovulației.

Poți să urmărești și explicațiile din imaginea de mai jos ca să înțelegi mai bine cum se desfășoară aceaste perioade.

În cazul în care vrei să eviți o eventuală sarcină este esențial să folosești o metodă contraceptivă (prezervativ, anticoncepționale, diafragmă) până în ziua 16 (ziua 1 fiind prima zi de ciclu) când se termină perioada de ovulație. De asemenea, trebuie să știi că nici dacă faci sex în timpul menstruației (mai ales în ultimele zile și ovulația se întâmplă mai repede) nu ești neapărat ferită de o eventuală sarcină. Chiar dacă probabilitatea este mai mică, ea există totuși și poți să rămâi însărcinată în timpul menstruației, avertizează specialiștii.

Pot rămâne însărcinată înainte de menstruație?

Probabilitatea de a rămâne însărcinată înainte de ciclu este una extrem de scăzută. Dacă actul sexual se întâmplă chiar înainte de menstruație, practic sunt cele mai mici șanse de a rămâne gravidă, după cum explică specialiștii. Chiar dacă nu este exclusă total o eventuală sarcină înainte de menstruație, practic aceasta este considerată perioada cea mai sigură și cu cele mai mici șanse de a concepe un copil.

Distribuie
..