Planta de carantină cu pericol biologic care face ravagii. Nimeni nu e IMUN

Distribuie

Cea mai alergenică plantă din România, ambrozia, eradicată în Uniunea Europeană, a fost pusă pe lista neagră, iar cei care nu o vor erbicida vor risca amenzi de 50.000 de lei.

Experţii Comisiei Europene au declarat ambrozia plantă de carantină cu pericol biologic, însă în România face ravagii. Parlamentarii au scris o lege care  prin vor să îi oblige pe proprietarii terenurilor pe care creşte această plantă să o cosească, să o smulgă din radacină sau să o erbicideze. Amenzile sunt între 1.500 lei şi 10.000 lei la persoane fizice şi 10.000 lei – 50.000 lei la persoane juridice. Verificările ar urma să fie făcute de inspectori ai primariilor, Direcţiilor pentru Agricultură, Gărzii de Mediu sau APIA.

Ce e ambrozia

Ambrozia  este o buruiană invazivă originară din America de Nord. Creşte pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruini şi locuri lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină, iarba pârloagelor, floarea pustei).

A fost introdusă în Europa cu diferite cereale, fiind semnalată pentru prima dată în 1863 în Germania.  Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic

Cei mai afectaţi de alergia la ambrozie sunt bolnavii de astm, care în cazul declanşării unor crize, pot ajunge chiar la urgente. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.

În România, planta s-a aclimatizat recent – răspândirea sa a fost ajutată de încălzirea globală. În contextul încălzirii globale a crescut foarte mult producţia de polen de ambrozie. Cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute. Persoanele sensibile au probleme toată vara din cauza acestui polen, cele mai frecvente simptome fiind strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică, manifestată prin lăcrimare, prurit şi eritem ocular. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact.

capital.ro


Distribuie