INTERDICȚIE din 1 aprilie! Nu veți putea lua aceste obiecte în bagaje, dacă vreți să călătoriți cu avionul

Distribuie

Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) a decis să interzică tuturor călătorilor care zboară cu avionul să transporte în bagajul la cală baterii litiu-ion, utilizate de obicei pentru laptopuri sau telefoane mobile. Interdicția va intra în vigoare pe 1 aprilie.

Măsura nu vizează transportarea acestor tipuri de baterii în bagajele de mână ale pasagerilor, atenționează OACI, potrivit romaniatv.net.

Instituția a explicat că această interdicție a fost cerută de companiile aeriene și de asociațiile de piloți din motive de securitate. În 2013 au fost înregistrate două cazuri grave de supraîncălzire a unor baterii litiu-ion, apărute la bordul unui avion la Boston, apoi în Japonia, determinând o aeronavă să efectueze o aterizare de urgență.

Autoritatea de transport aerian din SUA (FAA) a atras atenția asupra riscurilor de explozie a bateriilor cu litiu transportate la cală de către avioane. Testele realizate de FAA au arătat că sistemele anti-incendii instalate la bordul avioanelor nu reușesc să stingă un foc provocat de explozia acestor baterii, folosite în special la telefoane și la laptopuri.

Interdicția va fi menținută cel puțin până în 2018. Până atunci, OACI va stabili noi norme privind împachetarea bateriilor cu litiu, aduse la bordul avioanelor.


Distribuie