Frumuseţe. Cum să tratezi acneea pas cu pas. Sfaturile dermatologului

Distribuie

Această problemă nu ţine cont de vârstă şi poate apărea oricând, cauzând semne, cicatrici, pete şi chiar resemnare, atunci când tratamentele nu dau rezultate

Cine s-a confruntat cu acneea ştie cu siguranţă cât de mult disconfort poate produce această afecţiune mai ales în perioada adolescenţei, atunci când acceptarea socială şi popularitatea devin idealuri ale tinerilor.

Din păcate, această problemă nu ţine cont de vârstă şi poate apărea oricând, cauzând semne, cicatrici, pete şi chiar resemnare, atunci când observăm că tratamentele pe care le încercăm nu aduc rezultatele dorite imediat. Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist în Dermatologie şi Venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie, prezintă primii paşi care trebuie făcuţi pentru tratarea acneei, pornind de la obiceiurile zilnice care agravează problema şi trebuie evitate şi până la tratamentele medicale realizate împreună cu medicul specialist.

Acneea este o boală de piele care apare de obicei pe faţă, piept, spate şi umeri, zone care au mai multe glande sebacee. Deşi problema poate afecta atât bărbaţi, cât şi femei la orice vârstă, cunoscându-se că aproximativ trei sferturi din persoanele cu vârste cuprinse între 11 şi 30 ani au avut acnee la un moment dat, tinerii suferă de acnee pentru mai mult timp – în mare din cauza aşa-numitei „furtuni hormonale”.

Foliculii de păr sunt conectaţi la glandele sebacee, care secretă o substanţă uleioasă (sebum) necesară pentru a lubrifia părul şi pielea. În mod normal, sebumul călătoreşte de-a lungul firelor de păr şi ajunge prin deschiderile foliculilor pe suprafaţa pielii. Atunci când corpul produce o cantitate în exces de sebum şi celule de piele moartă, în combinaţie, acestea două pot bloca foliculii de păr. Ele vor forma un dop moale, creând un mediu în care bacteriile se pot dezvolta. În cazul în care porii înfundaţi sunt infectaţi cu bacterii, rezultă inflamaţia”, explică domnul doctor Laurenţiu Vladau.

Ca urmare pot apărea leziunile caracteristice acneei, respectiv:
Punctele albe, sau comedoane închise, care rămân sub piele şi sunt foarte mici;
Puncte negre, sau comedoanele deschise, vizibile pe suprafaţa pielii. Amintiţi-vă că un coş negru nu este cauzat de murdărie, ci de oxidarea sebumului în orificiul glandelor şi firului de păr, astfel că spălarea feţei cu insistenţă la vederea punctelor negre nu va fi de ajutor;
Papule, vizibile pe suprafaţa pielii. Acestea sunt mici umflături, de obicei roz;
Pustule, vizibile şi ele pe suprafaţa pielii. Acestea sunt de culoare roşie la bază şi au puroi în partea de sus;
Noduli, care sunt coşuri mari, solide. Această formă de inflamaţie este dureroasă şi incorporată adânc în piele;
Chisturile, vizibile pe suprafaţa pielii. Ele sunt dureroase şi umplute cu puroi şi pot cu uşurinţă să provoace cicatrici.

Cum tratăm acneea – sfatul dermatologului

Tratamentele împotriva acneei funcţionează prin inhibarea producţiei de sebum, prin limitarea dezvoltării bacteriilor sau încurajarea desfundării porilor. Cei care se confruntă cu forme uşoare de acnee pot beneficia de tratamente pe bază de creme, loţiuni, geluri care adresează procesele menţionate anterior.

Dacă vorbim despre cazuri severe, persistente de acnee, pacientul ar trebui să fie prudent atunci când încearcă un nou tratament şi să facă o vizită unui medic specialist, care îl va îndruma în direcţia corectă, deoarece multe terapii făcute „după ureche” pot avea efecte şi rezultate nedorite. Nu în ultimul rând, pacientul trebuie să se înarmeze cu răbdare şi încredere în medicul dermatolog. Tratamentele pentru acnee diferă în funcţie de gravitatea problemei, iar uneori pot fi necesare mai multe luni până la a vedea primele semne de ameliorare.

Un regim strict de control al sebumului va ajuta cu siguranţă. Una dintre cele mai bune soluţii de îngrijire zilnică este reprezentată de gelurile de curăţare pe bază de hidroxiacizi folosite de două ori pe zi, în timpul unei spălări viguroase care să dureze cel puţin 60 de secunde. Ulterior se poate opta pentru una dintre cremele pe bază de acid salicilic, acid glicolic, acid lactic în concentraţii mici care pot fi procurate din farmacii, eventual cu ajutorul unui consilier cosmetic. Acestea vor realiza o exfoliere şi curăţare mai profundă a tenului, diminuând progresiv inflamaţia şi reducând numărul coşurilor”, spune domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Rezultate foarte bune sunt obţinute în general şi cu ajutorul peelingurilor chimice. „Acestea sunt, în fapt, soluţii, geluri, creme pe bază de acizi naturali, care asigură o exfolierea mai profundă, diminuează inflamaţia, curaţă punctele albe şi negre şi ajută la reducerea cicatricilor, ridurilor superficiale şi petelor pigmentare. Dermatologii sunt experţi în alegerea tipului de peeling necesar pentru fiecare pacient”, a completat domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Bineînţeles, pe lângă tratamentul recomandat de medic, specialistul ne avertizează că trebuie să evităm anumite obiceiuri nocive fie că ne confruntăm cu acnee severă, fie că avem doar câteva puncte negre. Iată câteva sfaturi:

  • Nu spălaţi zonele afectate ale pielii mai mult decât de două ori pe zi. Spălarea frecventă poate irita pielea şi agrava simptomele;
  • Spălaţi zona afectată cu un săpun delicat sau demachiant şi apă călduţă. Apa foarte fierbinte sau rece poate agrava acneea;
  • Nu încercaţi să „curăţaţi” puncte negre sau să stoarceţi coşurile. Acest lucru le poate agrava, cauzând cicatrici permanente;
  • Evitaţi utilizarea de prea mult make-up şi produse cosmetice (creme hidratante, loţiuni etc.). Folosiţi produse minerale şi non-comedogenice (ceea ce înseamnă că produsul este puţin probabil să aibă efect de blocare a porilor);
  • Demachiati-vă complet înainte de a merge la culcare;
  • Exerciţiile regulate nu pot ameliora acneea, însă pot stimula starea de spirit şi îmbunătăţi stima de sine;
  • Nu uitaţi să faceţi duş cât mai curând posibil odată ce aţi terminat exerciţiile, deoarece transpiraţia poate agrava acneea;
  • Spălaţi-vă părul în mod regulat şi să încercaţi să evitaţi contactul părului încărcat de geluri sau spume fixatoare direct cu pielea feţei.

Cu alte cuvinte, există speranţă să scăpăm de coşuri, iar modalităţile de tratament sunt multiple. În orice situaţie este nevoie de răbdare şi urmărea strictă a regimului recomandat de medicul dermatolog, căci uneori tratamentul poate dura până la trei luni pentru a da rezultate. Nu în ultimul rând, pacienţii trebuie să ţină seama că afectarea severă necesită tratamente mai agresive, care sunt atent monitorizate.

eva.ro


Distribuie
..