Discursul extraordinar cu care Oprah a stors lacrimi la Globurile de Aur 2018: Fanii o vor la Casa Albă

Distribuie

Oprah Winfrey a ţinut un discurs remarcabil la gala Globurilor de Aur 2018. Cuvintele ei le dau speranţe celor care cred că va candida la viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA.

Ceea ce a spus Oprah Winfrey duminică seară, pe scena de la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles, nu putea rămâne fără urmări. Discursul emoţionant pe care vedeta în vârstă de 63 de ani l-a susţinut la cea de-a 75-a ediţie a galei Globurilor de Aur a furat tot spectacolul şi a provocat reacţii puternice pe reţelele de socializare, relatează cotidianul britanic Daily Mail.

Recompensată cu premiul Globul de Aur pentru întreaga carieră, Oprah a devenit prima femeie de culoare care primeşte această distincţie. Ea şi-a început discursul care i-a lăsat pe mulţi dintre cei prezenţi cu lacrimi în ochi povestind despre sentimentele pe care ea le-a încercat când era copil, urmărindu-l în 1964 pe Sidney Poitier cum primea trofeul pentru cel mai bun actor.

„Nu-i mai puţin important pentru mine că în acest moment sunt câteva fetiţe care mă văd cum devin prima femeie de culoare care primeşte acelaşi premiu. Este o onoare şi un privilegiu să împart această seară cu ele toate. Vreau ca toate fetele să ştie că o nouă zi este la orizont. Când acea zi va veni, în sfârşit, va fi datorită multor femei magnifice, dintre care multe se află chiar aici în această sală în seara asta, şi unor bărbaţi fenomenali care luptă din greu pentru a se asigura că ei vor fi liderii care ne vor purta în vremuri când nimeni nu va mai trebui să spună din nou <<me too>>”, a spus Oprah.

Winfrey a abordat apoi tema scandalurilor sexuale care au răvăşit Hollywood-ul anul trecut, spunând că e inspirată de toate femeile care şi-au împărtăşit cu mult curaj poveştile abuzurilor îndurate. „Nu este doar o poveste care afectează industria divertismentului. Este una care transcede orice cultură, geografia, rasă, religia, politica şi domeniile de activitate. Aşa că vreau să-mi exprim în seara asta gratitudinea pentru toate femeile care au îndurat ani de abuzuri pentru că ele, ca şi mama mea, aveau copii de hrănit şi facturi de plătit şi visuri de urmat. Ele sunt femeile ale căror nume nu le vom şti niciodată. Sunt casnice şi muncitoare în ferme. Muncesc în fabrici şi în restaurante, la facultate, în inginerie, medicină şi ştiinţă. Sunt atletele noastre la Olimpiade şi sunt soldaţii noştri în armată„, a mai spus Oprah.

Vedeta a amintit apoi cazul unui abuz îndurat de o femeie, Recy Taylor, violată de şase bărbaţi albi în timp ce se întorcea acasă de la biserică. Întâmplarea s-a petrecut în 1944, în Alabama, şi a stârnit indignarea americanilor de culoare din întreaga ţară, sădind seminţele luptei purtate mai târziu de Mişcarea pentru drepturi civile. „Bărbaţii care au încercat să o distrugă n-au fost niciodată pedepsiţi. Recy Taylor a murit acum zece zile, la puţin după ce a împlinit 98 de ani”, a spus Winfrey. „A trăit aşa cum trăim toţi, prea mulţi ani în cultura distrusă de brutalitatea oamenilor puternici. Prea mult timp, femeile n-au fost ascultate sau crezute dacă îndrăzneau să vorbească despre adevărul puterii acestor oameni. Dar vremea lor a venit. Acum e vremea lor”, a continuat Oprah.

„Sper doar că Recy Taylor a murit ştiind că adevărul ei, precum adevărul multor altor femei care au fost afectate în aceşti ani şi sunt chiar şi acum, să-şi continue marşul înainte. Este aici cu fiecare femeie care alege să spună <<Me too>> şi cu fiecare bărbat care alege să o asculte”, a mai spus vedeta.

Speech-ul a fost catalogat pe Twitter drept unul dintre cele mai bune discursuri din istoria Americii, iar mulţi consideră că Oprah trebuie să candideze în alegerile prezidenţiale americane din 2020. „E amuzant să te distrezi pe seama unei candidaturi a lui Oprah la prezidenţiale, dar discursul chiar a fost prezidenţial. A fost fenomenal, chiar şi după standardele ei”, a scris cineva pe Twitter.

Ideea intrării vedetei în cursa pentru funcţia de preşedinte este vehiculată fără încetare de mai multe luni, dar Oprah însăşi le-a retezat speranţele fanilor, negând că ar fi interesată de o carieră politică. Potrivit cotidianului britanic Daily Mail, răspunsul ei a fost fără echivoc: „Ei bine, puteţi să fiţi siguri de asta. Nu va fi nicio candidatură pentru Biroul Oval din partea mea.”  

Totuşi, după discursul de duminică, soţul vedetei a reaprins această fantezie a susţinătorilor care o consideră pe Oprah cea mai potrivită pentru a lupta cu Donald Trump. „Depinde de oameni. Dacă ei vor, ea o va face cu siguranţă”, a declarat Stedman Graham pentru The Los Angeles Times.

Gayle King, cel mai bun prieten al vedetei, susţine şi el această idee: „Cred că discursul a fost incredibil. Mi-a făcut părul măciucă”, a spus el pentru ziarul citat.

Este pentru prima oară când cineva din anturajul lui Oprah confirmă că ea ar putea intra în cursa pentru Casa Albă, notează Daily Mail. Discursul său emoţionant, chiar răvăşitor, a stârnit speculaţii în mediul online, potrivit cărora acesta ar fi, de fapt, primul ei speech de campanie.

Pe contul de Twitter al postului de televiziune NBC a apărut o postare neobişnuită de susţinere, în care Oprah este declarată „viitorul nostru preşedinte”. NBC nu a şters această postare şi nici nu s-a delimitat de ea, ceea ce poate fi un alt indiciu pentru o posibilă aventură politică a vedetei, scrie ziarul britanic.

În schimb, deşi recunoaşte forţa devastatoare a discursului ţinut de Oprah, Meryl Streep nu crede că aceasta îşi doreşte să intre în politică. „A lansat o rachetă în seara asta. Vreau să candideze pentru preşedinţie. Nu cred că are vreo intenţie. Dar acum n-are de ales”, a spus actriţa.

Născută pe 29 ianuarie 1954, Oprah Gail Winfrey este realizatoare şi prezentatoare de televiziune, cunoscută mai ales pentru serialul de tip talk-show care îi poartă numele, difuzat de posturile TV americane din 1986 până în 2011. Începând din 2011, vedeta americană are propriul post de televiziune, OWN, pe care îl administrează în cooperare cu Discovery Communications.

Potrivit revistei Forbes, Oprah Winfrey este cea mai bogată femeie de culoare din lume, cu o avere personală festimată la 1,5 miliarde de dolari. A întreprins ample acţiuni filantropice şi este considerată una dintre cele mai influente femei din lume.

eva.ro


Distribuie