Dieta Paleo, slăbește sănătos în timp record

Distribuie

Dieta Paleo include, de obicei, carne slabă, peşte, fructe, legume, nuci şi seminţe, alimente care în trecut puteau fi culese sau vânate. Propunerea unei diete Paleo este de a reveni la un modul de alimentaţie a oamenilor primitivi.

Se consideră că organismului uman îi este mai bine cu un astfel de regim alimentar primar decât cu dieta modernă dezvoltată odată cu apariţia agriculturii şi fermelor. Ferma a schimbat modul de hrănire a oamenilor, introducând lactate, cereale și leguminoase ca alimente suplimentare în dieta umană. Conform unor ipoteze, această schimbare bruscă în dietă a suprasolicitat capacitatea organismului de a se adapta.

Este recomandată dieta Paleo atunci când:

  • Se doreşte slăbirea sau menţinerea unei siluete armonioase;
  • Se doreşte stabilirea unor mese sănătoase.

Lista alimentelor permise în dieta Paleo:

  • Fructe;
  • Legume;
  • Alune şi seminţe;
  • Carne slabă (în special de la animale hrănite cu iarbă) sau vânat;
  • Peşte, în special cel bogat în acizi graşi Omega-3, cum ar fi somon, macrou şi ton alb;
  • Uleiuri provenite din fructe sau alune, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de nuci.

Ce trebuie evitat în dieta Paleo:

  • Cereale, cum ar fi grâu, ovăz și orz;
  • Leguminoase (legume boabe), cum ar fi fasole, linte, arahide și mazăre;
  • Produse lactate;
  • Zahăr rafinat;
  • Sare;
  • Cartofi;
  • Alimente procesate în general.

Iată un exemplu de meniu!

Mic-dejun. Somon fript şi pepene galben.

Prânz. Cotlet de porc slab la grătar cu salată (salată Romană, morcov, castravete, roșii, nuci și suc de lămâie).

Cină. Friptură de muşchi de vită slabă, broccoli fiert, salată (verdeţuri, roșii, avocado, ceapă, migdale și suc de lămâie) și căpșuni pentru desert.

Gustări. O portocală, felii de morcov sau de ţelină.

De asemenea, dieta Paleo menţionează consumul frecvent de apă şi recomandă mişcarea fizică zilnică.

Rezultate. Există puține cercetări clinice cu privire la beneficiile dietelor Paleo. Câteva studii clinice cu durata de 12 săptămâni sau mai puțin au fost efectuate pe grupuri mici de participanți. Aceste studii sugerează că o dietă Paleo poate oferi unele beneficii suplimentare în comparaţie cu dietele de fructe, legume, carne slabă, cereale integrale, leguminoase (legume boabe) şi produse lactate slabe în grăsimi.

Aceste beneficii suplimentare pot fi:

  • Pierdere semnificativă în greutate;
  • Îmbunătăţirea toleranţei la glucoză;
  • Control mai bun a tensiunii arteriale;
  • Diminuarea poftei de mâncare.

Cu toate acestea, sunt necesare studii complexe de durată mai lungă şi cu grupuri mari de oameni repartizaţi pe diverse tipuri de diete Paleo, pentru a înțelege beneficiile generale pe termen lung și posibilele riscuri ale unei diete Paleo.

www.tabu.ro

Distribuie