Descoperire ŞOCANTĂ : 80% din şampoane sunt extrem de periculoase pentru bebeluşi şi copii

Distribuie

În goana după profit, hienele care-şi zic producători ori comercianţi nu mai ţin cont de nimic. Nici măcar de nou-născuţi şi sănătatea lor. ”Noutatea” a ieşit la iveală după ce Protecţia Consumatorilor a tresărit niţel, auzind că-i zarvă la standul cu şampon pentru copii unde nemulţumiţii fac clăbuci.

 

80% dintre şampoanele destinate bebeluşilor şi copiilor pot provoca alergii, arată rezultatele unui studiu făcut recent de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC). Doar 13% dintre produsele analizate sunt destinate îngrijirii bebeluşilor, în timp ce pentru 16% dintre ele producătorii nu recomandă utilizarea în cazul copiilor sub 3 ani. Cele mai multe dintre produsele controlate conţin parabeni şi parfumuri sau arome sintetice, substanţe care pot creşte riscul de îmbolnăvire cu cancer sau diabet de tip 2.

Medicii pediatri, dar şi unii producători, recomandă ca produsele pentru copii şi bebeluşi să nu conţină alcool, parabeni, alergeni, săpun sau parfum. Bineînţeles că nişte controale şi testări periodice ar fi binevenite, însă nu poţi cere aşa ceva unui stat ca ăsta în care autorităţile dorm, de la caraliul de intersecţie şi până la funcţionarul care de ce să o frece pe teren când poate face asta cu atâta brio la birou, nu?

Cu toate că, dacă le apeşi butonul care le setează gargara, autorităţile sunt în stare să te chiar surprindă. Ia uite ce se întâmplă dacă apeşi pe butonul şefului de la APC, Costel Stanciu:

„Şampoanele pentru bebeluşi şi copii ar trebui tratate cu cea mai mare grijă, în special de către autorităţi, care ar trebui să realizeze controale periodice şi testări. Având în vedere compoziţia chimică a unor şampoane, ne exprimăm temerea în legătură cu potenţialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranţă pentru consumatori”.

No, este că v-aţi cam lovit la ceas? Vă aşteptaţi voi să facă cearcăne de grija voastră taman Costică? Pariez că dacă-l întrebi şi de preţul veşnic mai mare la casă decât la raft, uite, la Billa de exemplu, sigur are Costică răspunsul pregătit.

După ce a luat la purecat 55 de şampoane pentru cei mici, APC spune că doar 20% dintre acestea sunt hipoalergenice, restul de 80% reprezentând un risc pentru copii. 5 din 10 produse au formula „fără lacrimi” şi doar 2 produse din 10 au un PH neutru.

Scotocind după parabeni, cei mai utilizaţi conservanţi în industria cosmetică, studiul ANPC a descoperit că doar 3 din 10 produse nu conţin aşa ceva.

Cercetările de specialitate făcute de-a lungul timpului au demonstrat că parabenii cauzează alergii şi iritaţii. Mai mult, aceşti parabeni se întâlnesc în ţesuturile tumorale ale femeilor care se confruntă cu cancerul mamar. Aşadar, absorbţia lor în organism şi acumularea în timp pot cauza cancer.

În cazul parfumurilor şi aromelor sintetice, nu miroase deloc bine: doar 2% dintre produsele destinate copiilor şi bebeluşilor sunt lipsite de aceste substanţe. Restul de 98% pot avea peste 200 de astfel de ingrediente în compoziţia lor, adică mari cantităţi de toxine şi chimicale care – că tot pomeneam de somnul autorităţilor! – nu sunt nici măcar afişate pe etichetă. Personal, nici nu văd de ce ar fi afişate, câtă vreme organele de control sforăie nestingherite.

 

Ştiaţi că parfumurile sintetice conţin

 

substanţe care pătrund foarte rapid în piele şi cresc riscul dezvoltării diabetului de tip 2? Acum ştiţi!  Acelaşi parfum din produsele de îngrijire poate provoca iritaţii, dermatite şi chiar migrene, ameţeli sau tuse.

Termenul de valabilitate are şi el hibele lui: doar 53% dintre produsele pentru îngrijirea copiilor şi bebeluşilor care au fost analizate au menţionată pe etichetă data expirării. În celelalte cazuri, eticheta conţine doar pictograma care arată timpul de folosire a şamponului după deschidere – 12 luni, 6 luni, 18 luni sau 9 luni. Cele mai multe dintre produse, 55% se încadrează în prima categorie.

Întrucât produsele cosmetice pot provoca reacţii adverse grave, experţii recomandă ca depozitarea lor să se facă în anumite condiţii, adică la temperaturi sub 22-24 de grade şi ferite de umezeală sau lumina soarelui. Ambalajul nu trebuie lăsat deschis mai mult decât este necesar pentru a utiliza produsul, în caz contrar, existând riscul acumulării de praf şi bacterii.

În România, cele mai multe dintre produsele destinate îngrijirii copiilor şi bebeluşilor provin din Germania (24%), urmate de cele din Italia şi Franţa. În 6% dintre cazurile analizate nu este specificată ţara producătoare, ci se menţionează doar că produsul este fabricat în Uniunea Europeană.

Rezultatele studiului „S.O.S – produsele cosmetice şi de îngrijire personală”, au fost făcute publice de reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, după ce experţii au examinat etichetele a 55 de tipuri de produse pentru copii şi bebeluşi.

Iată concluziile:

·         55% dintre produsele analizate NU au formula fără lacrimi;

·         62% au parabeni;

·         75% au în compoziţie coloranţi sintetici;

·         78% NU au un PH neutru;

·         80% sunt hipoalergenice;

·         85% au săpun;

·         87% au SLES;

·         89% au alcool;

·         95% au PEG -uri;

·         95% au sulfaţi;

·         95% au alcali;

·         96% au ftalaţi;

·         98% NU sunt testate pentru nichel, crom şi cobalt;

·         98% au arome sintetice;

·         98% au parfum;

·         98% au silicon;

·         98% au dioxan;

·         98% au fenoxietalon;

tribuna.ro


Distribuie
..