Defectele de naștere ale copiilor, asociate cu vârsta tatălui și stilul de viață

Distribuie

Studiul publicat în American Journal of Stem Cells sugerează că ambii părinţi contribuie la starea de sănătate a copilului, o concluzie pe care ştiinţa abia acum începe să o demonstreze, scrie CSID.

Joanna Kitlinska, profesor asociat în biochimie şi biologie moleculară  la Universitatea din Georgetown explică: “Ştim că mediul psihologic, hormonal şi nutriţional pe care îl oferă mama alterează structura organelor şi genelor copilului. Dar ,studiile noastre arată că acelaşi lucru este valabil şi în cazul taţilor – stilul de viaţă sau vârsta se reflectă în moleculele care controlează funcţiile genelor. În acest mod, tatăl afectează nu doar propriul copil, dar şi generaţiile viitoare.”

„De exemplu, un nou născut poate fi diagnosticat cu sindromul alcoolismului fetal chiar dacă mama nu a consumat nicioadată alcool. Aproape 75% dintre copiii care suferă de acest sindrom au tăţii alcoolici, fapt ce sugerează că astfel de probleme afectează şi copilul. „, explică Kitlinska.

Studiul a pornit multiple cercetări careau analizat legătura dintre taţi şi materialul epigenetic ereditar.

În urma acestei analize s-a aratătat că:

Vârsta înaintată a tatălui este corelată cu procente mai mari de schizofrenie, autism şi defecte la naştere

O dietă sănătoasă a tatălui în perioada de adolescenţă a fost asociată cu riscuri mai mici de boli cardiovasculare atât la copii, cât şi la nepoţi

Obezitatea tatălui este asociată cu diabet şi obezitate şi în cazul copiilor

Perioadele de stres psihologic intens sunt corelate cu posibile defecte la naştere la copil

Consumul de alcool conduce la o greutate mai mică la naştere şi probleme ale funcţie cognitive.

realitatea.net


Distribuie
..