Declarație neașteptată! Mihai Stratulat, dezamăgit de medicina de la noi „…consider că aceste spitale trebuie închise..”

Distribuie

Unul dintre cei mai apreciați pediatri de la noi, Mihai Stratulat a făcut o postare pe facebook în care se arată nedumerit de sistemul prin care funcționeză medicina în Republuca Moldova, mai ales când este vorba de copii.

Fotografia postată de Mihai Stratulat.

„Aceasta postare este despre viata mea, cea pe care o traiesc zi de zi, despre profesia mea de medic, pe care mi-a daruit-o Tatal meu si pe care am inceput sa o inteleg intr-un final, imediat dupa ce a murit Tatal meu!!!

Eu nu doar lucrez zi de zi ca medic, ci ma lupt zi de zi cu acest sistem medical creat aici in RM din indeferenta celor care dicteaza/ar putea dicta cursul medical, dar nu o fac, fie din nedorinta, fie ca nu li se permite!!! Astazi voi vorbi despre ceea ce se face in sistemul pediatric din RM!!! Voi stiti cum lucreaza el??? Nicicum!!!

Avem protocoale bune, dar implementare proasta!!! Am sa va vorbesc astazi despre 2 spitale, care eu consider ca ar trebuie inchise, uneul din ele, partial inchis! Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 „S. Lazo” si Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (Viaduc) ! De ce? Pentru ca acolo nu se face medicina!!! De ce? Pentru ca acolo cu ce nu te-ai adresa, diagnoza finala este pneumonie pe dreapta si imediat AB!!! Pentru ca acolo nu se respec5a nici un protocol!!! De ce? Pentru ca administratia acestor (directorii si vice-directorii) sunt cointeresati in astfel de diagnoze! De ce? Pentru ca finantarea spitalelor depinde de pacient, cati pacienti internati, ce diagnoza! Totul se face printr-o programa, care se numeste DRG si in dependenta de diagnoza pacientilor internati se calculeaza un coficient, care intr-un final dicteaza suma de bani transferati de la CNAM la Spital! Cum credeti ce coeficient are Pneumonia in sistemul DRG??? Va spun eu: bun de tot! La spitalul de pe Viaduc, siruatia ii si mai dramatica, au deschis inca o sectie de patologie nou-nascuti, cand au vazut ca prima sectie aduce „ruble” la spital! Si voce-directorul pe pediatrie a spitalului suna zilnic in maternitate si anunta cate paturi sunt libere in ambele sectii si cati copii trebuie „dabravolino-prenudidilno” sunt transferati copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticati cu asa zisa „pneumonie”, pentru a aduce bani spitalului?

Am vorbit doar despre aceste 2 spitale, pentru ca aici dizmatul este cel mai mare, un pic mai bine sta la acest capitol SCM Nr. 3 „V. Ignatenco” si IMSP CMC (Centrul Mami si al Copilului)!!! Situatia ii urmatoare: umplem spitalele pediatrice cu copii, pentru ca avem paturi libere si le punem diagnostice, pentru ca trebuie sa suplinim bugetul.spitalelor cu bani!!! Si eu ma intreb acum, pentru asta am facut eu medicina??? Pentru asta, Tatal meu a vrut sa fiu eu medic??? Pentru asta cheltui eu bani anual, procurand eu manuale in Pediatrie si Neonatologie, ca sa fiu in rand cu Europa si SUA??? Multe mai am de spus!!!” a scris Mihai Stratulat.


Distribuie
..