De ce avem cearcăne şi cum putem scăpa de ele
Cearcănele se pot instala pe chipul nostru când suntem obosiţi, dar în spatele lor se pot ascunde şi afecţiuni multe afecţiuni grave.
Medicul oftalmolog Dan Georgescu spune pentru Gândul cum putem scăpa de ele.
“Cearcăne” este termenul folosit pentru o gamă largă de condiţii care dau ochiului un aspect obosit, trist, îmbătrânit sau bolnavicios. Indiferent dacă sunt produse de pungi, de şanţuri sau de un exces de pigmentare, dacă sunt permanente sau trecătoare, cearcănele au un impact estetic, psihologic şi social important.
Cearcănele sunt produse fie de o zonă de pigmentare anormală (prezente indiferent de direcţia luminii) fie când lumina vine de sus, de umbra produsă de pungile şi de şanţurile de sub ochi. Când lumina vine direct din faţă, umbra nu se mai formează şi acest tip de cearcane dispare sau devine aproape invizibil, spre deosebire de cearcănele produse de pigmentare”, spune medicul oftalmolog Dan Georgescu pentru Gândul.
Cearcănele apar de la o vârstă tânără, însă sunt legate frecvent de transformările normale din zona feţei, care apar o dată cu înaintarea în vârstă. “O hipertrofie a muşchiului orbicular sau o slăbire congenitală a septului orbitar la tineri poate produce cearcăne permanente, independente de starea de odihnă sau de sănătate a pacientului. De asemenea, un exces congenital de melanină (pigmentare) sau încreţirea pielii la joncţiunea dintre pleoapă şi obraz (din cauza mişcărilor pleoapei) poate da un aspect fals de umbră sau adâncitură din cauza diferenţei de culoare faţă de ţesuturile din jur.
Cel mai frecvent, cearcănele apar la vârsta adultă şi sunt produse de modificarea profilului pleoapei inferioare şi obrazului cu apariţia unor proeminenţe (pungi) sau a unor şanţuri ce produc umbre inestetice în condiţii de iluminare de sus (iluminare naturală sau artificială). O dată cu vârsta se produce o atrofiere a ţesuturilor perioculare (oase, grăsime, muşchi) ceea ce creează un deficit de volum imediat sub pleoapa inferioară. Prin urmare, pielea obrazului începe să coboare, deoarece nu mai are acelaşi suport. În acelaşi timp, septul orbitar inferior (membrana care împiedică grăsimea din jurul ochiului să iasă în afară) se slăbeşte, ceea ce duce la apariţia pungilor de grăsime imediat sub ochi. Ba mai mult, apare şi acea pungă de apă, care poate fi produsă de staza venoasă din timpul nopţii sau se poate instala la persoanele cu afecţiuni renale sau hepatice”, mai spune oftalmologul.
Tratamentul cearcănelor este întotdeauna personalizat şi depinde de cauza, vârsta şi dorinţa pacientului.
“La o persoană tânără, o hipertrofie de muşchi orbicular, care devine pronunţată în timpul răsului, se poate trata cu o simplă injecţie de Botox. În cazul cearcănelor produse de vârstă (de obicei după 30 de ani), tratamentul este gradat, în funcţie de mecanismul şi profunzimea cearcănelor. Frecvent, injecţiile de Acid hialuronic specific regiunii perioculare sunt suficiente pentru a corecta problema şi a reda ochiului un aspect natural, odihnit şi intinerit. Acest tip de acid hialuronic a fost special creat pentru cearcăne şi are rolul de a umple şanţul dintre pleoapă şi obraz de o manieră uniformă. Acidul hialuronic injectat în cearcăne are o durată tipică de 2 ani, iar la anumite persoane poate dura până la 2 ani şi jumătate”, afirmă medicul oftalmolog Dan Georgescu.