Cuplurile căsătorite în această zi ajung mai repede la divorţ

Distribuie

Dacă te gândeşti că Valentine’s Day este cea mai romantică dată din calendar şi îţi surâde ideea de a fixa data nunţii pe 14 februarie, renunţă la superstiţii. Conform unui nou studiu realizat de economiştii Universităţii din Melbourne, cea mai romantică zi din an nu este o garanţie pentru longevitatea relaţiei. Dimpotrivă, ar putea grăbi posibilitatea unui divorţ!

Studiul a colectat datele a mai mult de un milion de cupluri care au ales o dată calendaristică specială pentru nuntă, iar concluziile au fost grăitoare: acestea ajung mai repede la divorţ decât perechile care aleg date obişnuite. Conform acestei cercetări, cuplurile care aleg să se căsătorească de Valentine’s Day sau într-o zi cu o semnificaţie aparte, inclusiv 11/12/13, au cu 18 până la 36% mai multe şanse să se destrame decât cuplurile care aleg date obişnuite. Mai mult, datele indică faptul că 11% dintre cuplurile care au spus „Da!” în ziua de Sfântul Valentin ajung să divorţeze în primii 5 ani de căsnicie. Până la cea de-a noua aniversare, 21% dintre cupluri semnează deja actele de divorţ.

Nici adepţii cifrelor simetrice, precum 1/11/11, nu se bucură de căsnicii mai longevive, arată acelaşi studiu. La 5 ani de la nuntă, 10% dintre cupluri s-au destrămat, în timp ce 19% pun capăt relaţiei după 9 ani. În schimb, dintre cuplurile care nu au ales o dată specială pentru nuntă, doar 8% au divorţat în primii 5 ani, iar 16% dintre ele, în primii 9 ani.

Însă explicaţia relaţiilor eşuate nu este corelată cu date calendaristice fatidice, ci cu tipul de persoane care preferă ca nunta să aibă loc într-o zi specială:„Există mai multe şanse ca oamenii care se căsătoresc în zile speciale să fi fost deja căsătoriţi sau să aibă deja copii”, spune unul dintre conducătorii studiului, profesorul David Ribar, de la Universitatea din Melbourne. Conform statisticilor, existenţa copiilor din căsnicii anterioare sau sarcinile măresc posibilitatea unui divorţ.

„De asemenea, datele arată că partenerii care aleg să se căsătorească în zile speciale sunt mai diferiţi unul față de celălalt din punctul de vedere al educaţiei şi al vârstei decât cei care aleg zile fără o însemnătate specială”, a declarat coautorul studiului, prof. dr. Jan Kabatek. Diferenţele majore de pregătire educaţională şi cele de vârstă se numără, de asemenea, printre factorii care influenţează durata unei relaţii, mai spun specialiştii.

„Cuplurile care se căsătoresc în zile fără o însemnătate specială sunt influenţaţi mai mult de caracteristicile relaţiei şi de compatibilitate, spre deosebire de cele care aleg o dată specială”, a concluzionat David Ribar.

Crezi că data nunţii influenţează durata unei căsnicii? Spune-ne părerea ta în secţiunea dedicată comentariilor!


Distribuie