Cum te poţi îmbolnăvi de cancer pulmonar fără să fumezi. Ucigaşul tăcut din casa ta

Distribuie

Nu trebuie să fii fumător ca să faci cancer pulmonar. Organizația Mondială a Sănătății susține că radonul este a doua cauză, după fumat, a cancerului de plămâni, iar câțiva cercetători clujeni atrag atenția asupra acestui pericol. În România, mor anual între 1.500 și 1.800 de persoane de cancer pulmonar cauzat de radon.

“Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuința dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon”, se arată în Codul European de luptă împotriva cancerului, iar recomandarea are la bază studii solide.

“La inceputul anilor 1950 a fost pusă clar în evidență apariția cancerului pulmonar la minerii care erau expuși la concentrații mari de radon în mine și acest fapt a dus la decizia de a introduce sisteme de aerisire, decizie aplicată în prezent în toată lumea și făcând parte din protecția obligatorie a lucrătorilor din medii subterane”, susține Constantin Cosma, directorul Centrului de Radioactivitatea Mediului și Datare Nucleară din cadrul Universității Babes-Bolyai, singura instituție unde se cercetează nivelul de radon în România.

Puteți risca să faceți cancer din cauza locului unde trăiți, deoarece aici se poate găsi radonul, care e incolor, inodor și extrem de toxic. El este un gaz natural radioactiv care provine din radiu care e generat de uraniu. Se găsește în sol, iar problema este când pătrunde în case și rămâne acolo.

Noi inspirăm radon din atmosferă în fiecare zi, fără pericol, și asta pentru că e diluat în aer. Dar, atunci când e blocat în locuințe, devine o problemă. Radonul este unul dintre puținii factori cancerigeni de clasa A, adică datele arată clar legătura dintre radon și cancer la plămâni.

Sursa: doctorulzilei.ro

 


Distribuie
..