Cum prevenim apariția cariilor dentare? Sfaturi UTILE de la medicul stomatolog Ion Botnari

Distribuie

Ion Botnari este născut în Moldova, și-a făcut studiile în România, dar de ceva timp activează ca medic stomatolog la Paris. La doar 30 de ani ai săi a reușit să se afirme într-o țară străină, iar acest lucru se datorează personalității sale puternice și ambițioase. Pe lângă caracter și dorința de a reuși, specialistul a muncit foarte mult, iar prioritățile lui dintotdeauna au fost studiiile și munca.

doc3

Stomatologul ne va dezvălui câteva secrete prețioase despre cum prevenim apariția cariilor dentare.

”În primul rând trebuie să cunoaștem cauzele apariției cariilor dentare pentru a ști cum ne păzim de ele. Cariile sunt favorizate de un regim alimentar bogat în glucide, și aici intră dulciurile lipicioase, ciocolatele, caramelele, un aport scăzut de fluor și calciu și bineînțeles lipsa igienei dentare sau mai bine zis lipsa igienei dentare corecte.

O igienă corectă ar fi periajul dentar obligatoriu, de două ori în zi, dimineața și seara, și după mesele bogate în carbohidrați. Este necesar deasemenea să folosim ața dentară și apa de gură. La fel recomandăm după desert să se consume fructele tari cum ar fi, merele, perele, gutuile, sau nucile și alunele, adica alimentele ce favorizează autocurățirea.

Pentru sănătatea dentară este nevoie să respectăm și un regim alimentar bogat în fructe și legume. Totodată ar trebui să evităm pe cât e posibil consumul sucurilor acidulate.

Pentru femeile însărcinate sunt recomandate controalele periodice înainte de graviditate deoarece în timpul sarcinii tratamentele sunt limitate, iar sursa de calciu și fosfor sunt concentrate către făt. Astfel mamele sunt mai predispuse la afecțiunile carioase. O remarcă pentru proaspetele mămici ar fi evitarea îndulcirii biberoanelor la sugari, pentru că acest lucru favorizează apariția cariei de biberon.

Totodată ar trebui să acordăm o atenție sporită și periuțelor de dinți. Teoretic, acestea ar trebui schimbate cam o dată la un interval de 3 luni, dar eu recomand periuțele cu peri indicatori care ne indică că periuța este deja uzată și poate necesită schimbarea mai rapidă a acesteia.”

Medicul Ion Botnari recomandă pentru evitarea cariilor dentare o pastă de dinți cu fluor și controalele periodice la medicul stomatolog, deoarece la apariția acestora, numai medicul poate stopa dezvoltarea lor.

 

 

 

 

 


Distribuie
..