Cum ne protejăm pielea de ger

Distribuie

După ninsorile abundente din zilele trecute, gerul a pus deja stăpânire pe România, iar temperaturile scăzute ne pot afecta serios sănătatea.

Dr. Oana Spânu, unul din cei mai cunoscuți medici dermatologi din România, ne învață ce să facem pentru a ne proteja pielea și pentru a nu dezvolta alergii, eczeme ori dermatită atopică. Iată ce ne sfătuieşte specialistul:

Iarna, pielea are de suferit în special în zilele geroase. Temperaturile scăzute, vântul puternic, atmosfera uscată din încăperi, completate de faptul că bem mai puține lichide și facem dușuri calde, chiar fierbinți, diminuează stratul protector de lipide din piele.

  • În zilele friguroase, trebuie să ne protejăm corpul cu îmbrăcăminte adecvată, din materiale care nu irită pielea (bumbac, nu lână sau poliester), și să aplicăm creme emoliente pentru a evita uscăciunea, înroșirea şi iritarea pielii, apariția eczemei, infecțiile pielii și agravarea unor boli precum dermatita atopică sau psoriazis.

Oana Spanu 4

  • Săpunurile și loțiunile de duş trebuie să fie cât mai blânde, hipoalergenice, sărace în parfum și coloranți.
  • Nu e bine să ne spălăm cu apă fierbinte, chiar dacă avem tendința să compensăm astfel frigul de afară. Apa fierbinte îndepărtează filmul lipidic protector natural.
  • Nu faceți gomaj în această perioadă, nu folosiți geluri și bureți abrazivi și nici nu faceți baie prelungită în spumă.
  • Apoi, după ce am făcut duș, trebuie să ne uscăm pielea prin tapotare cu un prosop de bumbac. Nu frecăm pielea.
  • Dacă aveți posibilitatea, folosiți umidificatoare în camerele unde locuiți, în special în camerele copiilor, pentru a evita dezhidratarea pielii.
  • Folosiți detergenți de rufe hipoalergenici, fără parfum sau înălbitor, dacă aveți pielea uscată sau fisurată.
  • De asemenea, copiii cu astm sau dermatită atopică vor trebui ținuți departe de contactul cu anumiți alergeni de mediu (praf de casă, acarieni, detergenți) și se vor evita alimentele cu potențial alergenic pentru că pot agrava leziunile de pe piele.

Distribuie
..