Cum ne protejăm copiii de înţepăturile de insecte

Distribuie

Mici şi sâcâitoare, de-abia le suportăm noi, adulţii. Când vine vorba de ţânţari, furnici, albine (sau chiar căpuşe!), deja ne gândim la ce e mai rău. Cum se manifestă înţepăturile acestor insecte în cazul copiilor, cum le prevenim şi cum le tratăm? A răspuns doamna dr. Liliana Calapod, medic primar pediatru la BBCARE MEDICAL CENTER.


Cum reacţionează un bebeluş când este înţepat de o insectă?
Dr. Liliana Calapod: Reacţia poate fi, în primul rând, locală. În zona în care a fost înţepat apare un nodul sau, în termeni medicali, o papulă, adică o ridicătură roşie. Aceasta ar fi o reacţie normală, care persistă de la câteva ore, la câteva zile.


Şi când poate fi considerată alergie?
În momentul în care această reacţie evoluează, în sensul că îşi dublează sau triplează volumul şi devine extrem de inflamată sau de roşie, iar asta se repetă la fiecare înţepătură de insectă, atunci ne putem gândi că este o alergie la o înţepătură.


Reacţia poate fi doar locală?
Ea poate fi însoţită şi de alte semne şi poate evolua uneori către şoc anafilactic.


Care sunt cele mai veninoase înţepături?
Înţepăturile de albină, viespe şi păianjen. Sunt consacrate ca fiind cele mai alergizante.


În cazul în care părintele este cu bebeluşul într-un loc izolat, la ţară sau la munte, ce trebuie să facă până ajunge la medic?
Trebuie să aplice imediat gheaţă pe locul afectat. Iar dacă înţepătura este cauzată de albină sau viespe, e nevoie ca zona respectivă să fie verificată şi, apoi, extras acul insectei.


Cum se face, concret, acest lucru?
De cele mai multe ori acul este puţin observabil. Se poate folosi o lupă, de exemplu. În orice caz, după ce este extras, se aplică imediat ceva rece, după care se administrează un antialergic oral.


Putem depista din prima despre ce fel de înţepătură este vorba?
De obicei, primul lucru care se vede este punctul de inoculare, indiferent că-i vorba de înţepătură de furnică sau de ţânţar, însă este foarte greu să spui exact ce insectă este. Puricele, de exemplu, sare de pe animal pe haina copilului şi „acţionează“ cam în aceeaşi zonă: intră pe picior şi are înţepături pe traiectul lui, după care se adăposteşte în lenjeria intimă. Ţânţarul muşcă pe suprafeţe descoperite – mânuţe, picioare, faţă.

Dar arahnidele (n.r. păianjenii şi căpuşele)?
La fel şi păianjenul, muşcă tot pe suprafeţe descoperite, dar nu ici, colo, cum este la ţânţar, ci pe aceeaşi zonă. Căpuşa, odată implantată, nu pleacă de-acolo. Rămâne, se fixează de pielea copilului şi e hematofagă (n.r. suge sânge). Este observată la duş, băiţă sau, ocazional, după câteva zile.

Cum îndepărtăm o căpuşă?
Înainte se foloseau alcool, gaz sau ţuică. În prezent, însă, nu se mai agreează ideea de a stresa căpuşa. O vezi, o desprinzi de la nivelul capului, unde este fixată, cu o pensetă ştearsă bine cu spirt înainte şi apoi o omori pe un şerveţel. Dacă sângele e roşu sau negru înseamnă că a reuşit să se hrănească. Acum intervine o altă problemă: copilul a contactat Borellia sau nu? În cazul în care e o înţepătură veche, ne adresăm obligatoriu medicului, uneori fiind necesară administrarea unui antibiotic.

Deci antibioticul se administrează la recomandarea medicului, nu?
Da, de obicei la recomandarea medicului.
Este bine de mers la medic, de povestit exact ce s-a întâmplat, cum s-a descoperit, cum arată zona afectată. Părintele va fi, astfel, prevenit şi va şti care sunt semnele alarmante.

Ce metode de prevenţie ne recomandaţi?
Au apărut acum tot felul de creme din plante, care sunt disponibile în farmacii. Suprafeţele descoperite ale bebeluşilor pot fi date cu acea cremă. De asemenea, există şi anumite brăţări care se pun, de obicei, pe picior, pentru că cei mici îşi duc mânuţele la gură şi, în consecinţă, brățările pot ajunge la gură. Fiind totuşi toxice, nu este bine să se întâmple acest lucru. Mai există şi plasele cu care se acoperă cărucioarele. Sau, în camera unde doarme bebeluşul, pot fi puse diverse substanţe care înlătură insectele – de la pastile, la uleiuri. Există chiar şi aparate cu ultrasunete pentru aşa ceva.

SFAT: În cazul în care alegeţi să folosiţi, pentru bebeluşi, brăţările anti-insecte, recomandat este să le fixaţi pe piciorul micuţului, şi nu pe mână!

Top 3 curiozități despre țânțari
1. De obicei, femelele sunt cele care înțeapă. Nevoia lor de sânge este mai mare spre deosebire de masculi, considerați „vegetarieni“, pentru că se hrănesc cu plante.
2. Grupa de sânge 0 este preferată de țânțari. Pe locul doi vin persoanele cu grupa A, iar pe trei cele cu grupa B.
3. Femeile însărcinate sunt pișcate de două ori mai des decât cele care nu sunt însărcinate. Motivul? Expiră cu peste 20% mai mult CO2, iar temperatura corpului este mai ridicată.

bebeteiubesc.ro


Distribuie
..