Cum arată prima zi din viaţa unui nou-născut şi ce se întâmplă în prima zi din viaţa ta de mamă

Distribuie

Aştepţi de câteva luni ziua în care în sfârşit îţi vei cunoaşte bebeluşul! Dar, ca oricare părinte aflat la început de drum, nu ai o idee clară despre ce presupune această întâlnire.

Oare cum va arăta copilul? Ce va face după ce va veni pe lume? Va plânge, va dormi, va mânca? Şi ce vei face tu?

Cum arată nou-născuţii

Deşi e posibil să ai nişte aşteptări legate de cum va arăta bebeluşul, de foarte multe ori realitatea nu se potriveşte cu ce ţi-ai imaginat. Mulţi nou-născuţi sunt foarte mici atunci când se nasc. Adesea, căpşoarele lor sunt uşor ţuguiate, rezultat al ieşirii prin colul uterin (dacă naști normal). Acesta este un efect temporar, nu te îngrijora! Capul lor se va rotunji după câteva zile. E posibil chiar să te surprindă cât de mare pare capul unui nou-născut în comparaţie cu restul corpului.

Copilul are la naştere picioarele şi mânuţele puţin îndoite din cauza poziţiei pe care a avut-o în burtică. După câteva luni, articulaţiile lui se vor flexa mai bine, iar membrele i se vor întinde, deci să nu te sperii dacă arată ca o broscuţă la început.

Priveşte-i puţin degeţelele. Vei observa că unghiile lui sunt subţiri şi fragile ca hârtia. Adesea unghiile pot fi lungi şi îţi va fi teamă că se zgârie pe faţă. În acest caz i le poţi tăia sau îi poţi pune mănuşi pentru nou-născuţi.

Pielea copilului la început poate fi roşie, rozalie sau aproape mov. Unii copii se nasc cu un strat alb de grăsime numit vernix caseosa, care protejează pielea de expunerea constantă la lichidul amniotic din uter. Acest strat se spală la prima băiţă a bebeluşului. Alţi copii se nasc foarte şifonaţi, parcă ridaţi. Unii, în special copiii născuţi prematur, sunt păroşi şi au un strat de puf numit lanugo, care se dezvoltă în perioada intrauterină şi care dispare după o săptămână sau două.

Iritaţiile sau petele albe sunt des-întâlnite la nou-născuţi. Acestea, însă, se estompează în primele săptămâni după naştere. Medicul examinează bebeluşul în primele 12-24 ore de viaţă, deci va determina cu uşurinţă dacă petele sau iritaţiile bebeluşului tău sunt îngrijorătoare.

Ţine minte că aspectul copilului tău se va schimba dramatic în primele săptămâni după naştere, pe măsură ce creşte. Membrele lui se vor întinde, textura şi culoarea pielii se vor schimba, iar petele vor dispărea.

Testele la care sunt supuşi nou născuţii

Imediat după naştere, bebeluşul tău va fi evaluat după scorul Agapar.

Nota care se acordă copilului la naştere evaluează starea de sănătate a celui mic şi capacitatea lui de adaptare la mediul extrauterin. Medicii măsoară capacitatea copilului de a răspunde la stimuli, precum şi semnele lui vitale. Astfel, sunt verificaţi cinci factori: pulsul, respiraţia, culoarea, activitatea şi tonusul muscular şi reflexele.

Copilul primeşte o notă de la 0 la 2 pentru fiecare categorie, iar cele cinci rezultate sunt adunate pentru a obţine nota finală. Scorul total poartă numele de scor Apgar.

Evaluarea este făcută la fix 1 minut şi încă o dată la 5 minute. Acest test rapid este efectuat pentru a determina dacă bebeluşul are nevoie de ajutor pentru a respira.

Un scor cuprins între 7 şi 10 este considerat normal. Astfel, dacă micuţul tău primeşte o notă cuprinsă în acest interval, nu se iau măsuri suplimentare. Un scor mai mic presupune adoptarea unor adjuvanţi care să îl ajute pe copil să se adapteze la mediul extrauterin.

Nou-născutul tău va fi supus şi la alte câteva proceduri rapide:

– curăţarea cailor nazale cu o pompă de aspirare;
– măsurarea greutăţii, circumferinţele capului şi lungimea;
– aplicarea unui unguent sau a unor picături în ochi pentru a preveni infecţiile.

Personalul medical îl va curăţa pe copil şi îl va înveli într-o păturică.

Toate acestea se petrec foarte repede şi, până să îţi dai seama, copilul îţi este aşezat în braţe.

Copilului îi va fi administrată vitamina K injectabilă, pentru coagularea sângelui.

Mai pot fi efectuate şi alte teste, însă acestea diferă de la spital la spital. Astfel, se poate descoperi din timp dacă există probleme ce necesită îngrijire medicală imediată.

Este recomandat ca toţi nou-născuţii să fie supuşi unui test auditiv înainte de a părăsi spitalul.

Ce face copilul în prima zi

Mulţi părinţi sunt surprinşi de cât de alert poate fi un nou-născut. Imediat după naştere, ochii bebeluşului sunt întredeschişi. Nou-născutul îşi petrece destul de mult timp studiind feţele celor din jur, în special pe cele ale părinţilor.

Copilul, totodată, poate reacţiona la diverse sunete sau voci. În prima zi, bebeluşul îşi foloseşte toate simţurile, inclusiv mirosul şi atingerea, pentru a te identifica şi a se ataşa de tine.

Nou-născutul tău va plânge, va dormi, iar uneori te va privi direct în ochi. Deşi vederea lui este înceţoşată, poate vedea destul de bine (mai ales feţe) la o distanţă de 20 până la 40 de centimetri.

Copilul te va apuca de deget dacă îl gâdili în palmă. Şi, bineînţeles, va vrea să mănânce.

După ce iniţial este foarte alert şi treaz, majoritatea nou-născuţilor devin foarte somnoroşi pentru următoarele 24 ore. Este important să fie hrăniţi o dată la două-trei ore pentru că sânii tăi au nevoie de stimulare pentru a produce lapte.

Alăptatul

Poţi începe alăptatul de îndată ce îţi este pus copilul în braţe pentru prima oară.

Deşi vei începe să ai lapte la 48-72 de ore de la naştere, copilul îşi primeşte nutrienţii necesari din colostru, precursorul laptelui matern.

Pe măsură ce copilul suge la sân, se vor secreta hormonii care dictează producţia de lapte.Primele alăptări sunt exerciţii foarte bune pentru deopotrivă mămici şi bebeluşi.

Unii bebeluşi (în special cei mici sau născuţi prematur) întâmpină dificultăţi în a se ataşa la sân sau a suge cum trebuie. O asistentă sau un consultant înalăptare te-ar putea ajuta să depăşeşti această problemă. Chiar dacă alăptatul la început decurge normal, nu strică să înveţi cât mai multe de la un specialist.

Sentimentele tale

A naşte un copil este o experienţă de viaţă majoră, care schimbă totul. Nu te mira dacă te vei simţi copleşită de numeroase sentimente puternice.

Vei putea simţi diverse emoţii – de la euforie la grijă, de la anxietate la bucurie nemărginită. Sentimentele tale se pot schimba brusc şi imprevizibil. După marele efort fizic prin care treci, te vei simţi epuizată, iar atât tu, cât şi partenerul tău, veţi începe să dormiţi ceva mai puţin decât o făceaţi înainte.

Fiecare mămică reacţionează în felul său. Unele “uită” de greutăţile de la naştere imediat ce îşi văd copilul. Altele sunt pline de energie şi fericire că în sfârşit au născut. Există însă şi unele care sunt triste şi încep să dezvolte o formă de depresiepostpartum. Un medic sau un consilier îi poate ajuta pe părinţi să îşi înţeleagă şi să își gestioneze abundenţa de sentimente ce apar odată cu venirea pe lume a unui copil.

Prietenii şi familia

Deşi probabil vei vrea să împarţi vestea cea bună cu întreaga lume, cel mai bine ar fi ca prima zi să fie cât mai simplă. Sună-ţi prietenii apropiaţi şi familia şi roagă-i pe ei să transmită vestea celorlalţi. Dacă îţi formezi o reţea de vreo trei-patru persoane care să se ocupe de datul sforii în ţară, vei avea la dispoziţie mai mult timp să petreci cu noul tău bebeluş.

Este bine să îi laşi pe cei dragi şi apropiaţi să îl vadă pe copil în prima zi. Bunicii şi fraţii îl pot cunoaşte pe cel mai nou membru al familiei şi pot începe să comunice cu el imediat. Evită însă paradele de vizitatori, întrucât copilul are nevoie de linişte. Mai mult, atât micuţul cât şi părinţii lui au nevoie de odihnă.

Totodată, este înţelept să limitezi vizitile primele săptămâni, pentru a evita expunerea copilului la virusuri şi bacterii. Oricând primești vizite, asigură-te că nu este nimeni răcit sau bolnav şi că toată lumea să spală pe mâini înainte de a atinge copilul.

Şi nu uita că acesta este doar începutul. De-acum încolo începe distracţia, încep grijile, începe noua ta totuldespremame.ro


Distribuie
..