Cele mai bune zece filme bazate pe cazuri reale, de văzut până la finalul anului

Distribuie

Dacă nu ne cunoaștem istoria, putem repeta greșelile trecutului, este un celebru aforism. Filmele se inspiră din realitate pentru a readuce în discuție subiecte din trecut cu impact și astăzi ori pentru a omagia personalități ale deceniilor trecute.

Iată o serie de filme bazate pe cazuri reale, despre oameni obișnuiți ori personalități care au marcat în bine sau rău trecutul nostru.

Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar

Filmul, ce rulează pe marile noastre ecrane, prezintă viața celebrului Pablo Escobar, despre care s-a spus la un moment dat că traficul global de droguri l-a transformat în cea mai bogată persoană de pe Pământ.Subiectul carismaticului traficant de droguri din anii `80 Pablo Escobar nu a fost nici pe departe uitat în ultima vreme, desigur datorită serialului Narcos de la Netflix, dar acum revine în atenţie odată cu ecranizarea Loving Pablo. Un mare atu al filmului îl reprezintă cuplul popular format din soţii Javier Bardem şi Penelope Cruz, în rolurile principale.

Filmul este relatat prin ochii iubitei lui Escobar, jurnalista şi prezentatoarea TV Virginia Vallejo, pe a cărei carte omonimă se şi bazează scenariul, femeia pe care traficantul a învestit-o cu titlul de „biograful” lui.

Pe fundalul spectaculos al selvei columbiene, Javier Bardem reușește să fie aproape la fel de carismatic precum traficantul era cândva, cu zâmbetul lui contagios. La fel de convingătoare e și furia din timpul scenelor de violență: să nu uităm că Escobar a devenit epitomul traficantului violent și criminal, care s-a demarcat de imaginea contrabandiștilor și a braconierilor pentru a deveni, în cele din urmă, inamicul public numărul unu.

Bohemian Rhapsody

Mult-amânata biografie a lui Freddie Mercury îl pune pe Rami Malek (Mr. Robot) într-o postură care îi solicită corzile vocale, în rolul legendarului solist al trupei Queen, din 2 noiembrie și în cinematografele din România. Fiind o cronică a acelor ani care au dus la legendara apariţiei a trupei la concertul Live Aid din 1985, filmările au început în Londra în septembrie 2017, sub coordonarea lui Bryan Singer.

Însă, în decembrie 2017, după luni de filmări, Singer a fost concediat pentru absenţa de pe platou de numeroase ori şi pentru neînţelegeri cu actorii şi cu echipa de filmare. Dexter Fletcher a fost angajat la scurt timp pentru a completa locul lipsă şi pentru a finaliza filmările şi post- producţia. Interesul pentru film a rămas, însă, la fel de uriaș.

TAG: Dă-o mai departe

Sub deviza „Nu ne oprim din joacă pentru că ne maturizam, ci ne maturizăm pentru că ne oprim din joacă”, filmul „TAG: Dă-o mai departe” aduce pe marile ecrane în premieră, din 6 iulie, aventura a cinci prieteni din copilărie care păstrează legătura de-a lungul anilor datorită unui joc de leapşa, devenit tradiţie.
Bazată pe fapte reale, comedia „TAG: Dă-o mai departe” este încă o dovadă a nebuniilor pe care le pot face unii oameni pentru a rămâne în fruntea clasamentului, dar şi cât de importante sunt prieteniile adevărate.

Scenariul comediei a fost scris de Rob McKittrick şi Mark Steilen, fiind inspirat din articolul publicat în cotidianul Wall Street Journal cu titlul „E nevoie de planificare şi precauţie pentru a evita leapşa”, semnat de Russell Adams. Filmul este produs de Todd Garner şi Mark Steilen, iar Richard Brener, Walter Hamada, Dave Neustadter şi Hans Ritter semnează ca producători executivi. Din echipa de creaţie mai fac parte Larry Blanford ca director de imagine, David Sandefur ca scenograf, editorul Josh Crockett şi designerul de costume Denise Wingate. Coloana sonoră este asigurată de Germaine Franco.

First Man

Atunci când ne referim la „primul om”, nu este vorba de oamenii cavernelor, ci de biografia lui Neil Armstrong semnată de către Damien Chazelle cu Ryan Gosling în rolul principal. Iar pentru cei care preferă un astronaut cu o calviţie sexy, în acelaşi film Corey Stoll joacă rolul lui Buzz Aldrin. Şi – ca informaţie de trivia – e adevărat că Neil Armstrong a cântat jazz. Filmul va rula din decembrie pe marile noastre ecrane

Mary Queen of Scots

Saoirse Ronan (Lady Bird) joacă rolul reginei titulare în filmul semnat de către Josie Rourke – Donmar Warehouse. Aşa cum era de aşteptat, apare în calitate de adversară a ei Elisabeta I a Angliei, jucată de către Margot Robbie. Tentativele reginei Mary Stuart de a o răsturna pe Elisabeta, Regina Angliei, îi vor atrage condamnarea la ani întregi de închisoare, înainte de a fi executată.

Pe 23 iunie 2017, actriţa germano-română Maria-Victoria Drăguş s-a alăturat distribuţiei în rolul unei femei din nobilimea scoţiană, prietenă din copilărie cu regina, anume Mary Fleming, marcând astfel debutul internaţional al lui Drăguş. Echipa filmului îi include pe câştigătorii de Oscar – costumiera Alexandra Byrne, machieuza Jenny Shircore şi monteurul Chris Dickens, scenograful câştigător de premiu Emmy James Merifield, şi directorul de imagine câştigător de BAFTA John Mathieson.

Darkest Hour. Ziua decisivă

„Dintre toate personajele măreţe ale secolului XX, bune sau rele, Winston Churchill a fost personalitatea cea mai valoroasă pentru umanitate şi, totodată, cea mai seducătoare. Nici o altă viaţă nu e presărată cu mai multe învăţăminte, mai ales pentru tineri: cum să foloseşti în favoarea ta moştenirea unei copilării nefericite; cum să profiţi cu entuziasm de toate situaţiile prielnice: fizice, morale şi intelectuale; cum să ai un curaj nebun, să-ţi cultivi succesul şi să nu te laşi impresionat de inevitabilele nereuşite; şi cum să cultivi, în timp ce dai curs ambiţiei nestăpânite, însufleţit de vitalitate şi pasiune, valori precum prietenia, generozitatea, compasiunea şi decenţa”, scria Paul Johnson despre Churchill, protagonistul biografiei ce a rulat pe marile noastre ecrane.

Boy Erased

Această dramă despre maturizare se bazează pe memoriile lui Garrard Conley, Boy Erased: A Memoir. Starul în ascensiune Lucas Hedges joacă rolul fiului unui pastor baptist. Băiatul este presat să meargă la terapie din cauza orientărilor sale sexuale (băiatul este gay) sau va fi repudiat de familie și ocolit de prieteni. Hedges a fost nominalizat la Oscar în 2017 la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar” pentru interpretarea din Manchester by the Sea.

Anul acesta, îl putem urmări pe marile ecrane în Lady Bird și Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Boy Erased e regizat de Joel Edgerton, care a scris și scenariul, și al cărui film din 2015, The Gift, a fost o surpriză plăcută la box office, având și criticii de film de partea lui. Russell Crowe și Nicole Kidman completează distribuția filmului Boy Erased, ce se va lansa în SUA la mijlocul toamnei.

The Beautiful Boy

Un film despre relația dintre un tată și fiul lui dependent de droguri, film ce descrie procesul de recuperare a băiatului, prin ochii tatălui. Atuul filmului este nominalizatul la Oscar 2018 Timothée Chalamet (Call Me By Your Name), în rolul băiatului. Chalamet a fost lăudat și pentru prestația din filmul Lady Bird. Un alt nominalizat la Oscar, Steve Carell, completează distribuția. Felix Van Groeningen semnează regia iar compania lui Brad Pitt, Plan B Entertainment, semnează producția.

Filmul se bazează pe romanul autobiografic bestseller al lui David Sheff din 2008 „Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction” și pe memoriile fiului romancierului, Nic, „Tweak: Growing Up on Methamphetamines”.

Backseat

Povestea lui Dick Cheney, cel mai puternic vicepreşedinte al Statelor Unite din istoriei, şi modul în care politica pe care a aplicat-o a schimbat lumea. Pentru a intra în rol, Christian Bale a luat în greutate 20 de kilograme, s-a ras pe cap şi şi-a albit sprâncenele, declarând ulterior că a obţinut acest fizic pentru rol mâncând produse de patiserie. Filmul aduce alături o parte din echipa de filmare care a lucrat pentru The Big Short (2015), inclusiv regizorul Adam McKay, actorii Christian Bale şi Steve Carell, ca şi producătorul Brad Pitt.

Christian Bale a fost iniţial cooptat pentru a-l jua pe George W.Bush în W. (2008) înainte de a renunţa la film şi de a fi înlocuit cu Josh Brolin. În schimb, Bale joacă în acest film rolul vicepreşedintelelui lui Bush, Dick Cheney. Christian Bale a susţinut că, datorită stilului de regie al lui Adam McKay, a fost necesar ca el însuşi să facă mai multe cercetări pentru acest film decât pentru oricare altul: nu numai să adopte manierismele şi jargonul lui Cheney, dar să ştie exact aceleaşi lucruri ca şi vicepreşedintele: politici, evenimente istorice, abrevieri şi alte lucruri de care vicepreşedintele ar fi fost informat într-un moment sau altul.

White Boy Rick

Povestea tânărului Richard Wershe Jr., care a devenit primul informator al FBI din istorie, în anii 1980, şi a sfârşit prin a fi condamnat la închisoare pe viaţă pentru trafic de droguri. Filmul va putea fi urmărit și în România, în martie 2019.

eva.ro


Distribuie