Cel mai eficient exerciţiu de slăbit: planşă sau plank
Exerciţiile de tip plank sau planşă sunt benefice pentru muşchii abdominali, dar şi pentru cei ai spatelui. Poţi să începi cu postura standard, după care să recurgi la alte variaţii ale acestui tip de exerciţiu pentru a lucra şi alţi muşchi.
Planşa, exerciţiul de slăbit şi alte beneficii pe care le aduce
În primul rând, acest exerciţiu efectuat într-un mod simplu este eficient pentru a obţine un abdomen plat, prin urmare te scapă de grăsimea abdominală dacă îl execuţi corect şi frecvent.
Un alt beneficiu major adus de acest exerciţiu este acela că îmbunătăţeşte postura trunchiului, întăreşte musculatura din jurul coloanei vertebrale şi te ajută să scapi de durerile de spate.
Flexibilitatea este un alt aspect pe care-l poţi îmbunătăţi dacă faci cu regularitate exerciţii de tip plank.
Dacă ai trecut de postura standard şi poţi să faci diverse variaţii ale acestui exerciţiu, vei constata că şi echilibrul tău va fi unul mai bun, deoarece este dificil să menţii unele posturi.
Capacitatea de concentrare va fi una mai bună, aceste exerciţii ajutând la îmbunătăţirea stării de spirit şi o gestionare mai bună a situaţiilor stresante.
Dacă variezi postura iniţială a exerciţiului cu alte mişcări specifice poţi să lucrezi şi alţi muşchi, astfel că planşa te ajută să tonifiezi braţele, umerii, fesele şi picioarele.
Planşă sau plank: cum să execuţi corect acest exerciţiu?
Pentru a include exerciţiul planşă în rutina ta zilnică nu ai nevoie de nimic special, cum ar fi un echipament sau diverse obiecte ajutătoare. Iată paşii pe care trebuie să-i respecţi pentru un exerciţiu de tip plank sau plansă standard:
1. Începe din poziţia de flotări, cu picioarele depărtate fără a depăşi linia şoldurilor.
2. Îndoaie braţele, astfel încât coatele să ajungă pe sol, iar greutatea corpului va fi susţină mai mult de coate.
3. Împreunează palmele.
4. Trunchiul şi posteriorul vor fi mereu în linie dreaptă, iar pe toate perioada exerciţiului abdomenul trebuie menţinut încordat.
5. Menţine această postură cât de mult poţi, pornind de la 50 de secunde la 2-3 minute.
Pentru a prelungi timpul în care menţii postura corect este recomandat să faci acest exerciţiu zilnic, încercând să măreşti gradual menţinerea posturii. Astfel că, la un moment dat pentru a lucra şi mai mult musculatura vei reuşi să menţii postura în timp ce ridici un picior sau o mână, fără să laşi deloc trunchiul sau posteriorul jos.
5 variaţii pentru exerciţiul de tip plank sau planşă
Efectuând mişcări diferite poţi să stimulezi alte categorii de muşchi şi să duci acest tip de exerciţii la un alt nivel.
Iată un video care îţi explică ce variaţii de exerciţii de tip plank mai poţi să faci: