Ce dezvăluie limba despre sănătatea ta

Distribuie

Limba este o parte la fel de importantă ca și celelalte componente ale corpului nostru, doar că uneori tindem să uităm de ea… asta până când mâncăm ceva prea fierbinte. Însă, aspectul limbii poate arata semnele unei boli. Ține cont de aceste semnale pe care ți le dă, pentru a trata din timp eventualele afecțiuni.

Dacă ai limba crestată…

Anumite „crăpături“ se pot forma pe limbă, odată cu înaintarea în vârstă. De regulă, acestea sunt inofensive și pot fi o moștenire genetică. Dacă observi însă că ți s-au umflat și fața și buzele, mergi de urgență la medic. Acestea pot indica prezența unei boli rare, numită sindromul Melkersson-Rosenthal.

Dacă ai pe limbă o peliculă albicioasă…

Un strat gros, de culoare albă pe limba este semnul unei infecții numită candidoză orală. În general, aceasta este frecventă la sugari și copiii mici, dar se poate dezvolta și la cei care poartă proteze dentare, au un sistem imunitar slăbit sau urmează un tratament cu antibiotice. În cazul în care observi apariția acestei pelicule albicioase, consultă medicul.

Dacă ai răni pe limbă…

Mușcatul limbii poate provoca o durere foarte mare sau leziuni, cum sunt aftelele. Cauza exactă a aftelelor este necunoscută, dar stresul și alimentele acide le pot declanșa și chiar să le agraveze. Dacă aceste răni nu se vindecă în cel mult două săptămâni, fă-ți o programare la medic. Rănile apărute pe limbă pot fi, de asemenea, semne ale cancerului oral.

Dacă limba are margini „ondulate“…

În cazul în care marginile limbii sunt dantelate sau ondulate, este posibil ca limba ta să fie umflată. Această situație este favorizată de o serie de factori: alergii, probleme cu tiroida, febră sau deshidratare. Cel mai bine ar fi să mergi la un consult de specialitate pentru a afla ce anume cauzează asta.

Dacă limba ta este roz…

Vestea bună este că dacă ai limba roz și grunțuroasă nu ai de ce să-ți faci griji. Micile umflături de pe limbă sunt numite papile. Ele conțin papilele gustative, care răspund atât  la gustul dulce, cât și la cel acru.

Dacă există pete albe pe limbă…

Petele albe care apar pe limbă pot fi semn de leucoplazie, o reacție la o iritație de lungă durată a limbii. Iritarea constantă face ca celulele din zona afectată să se multiplice mai mult decât de obicei, rezultând în niște pete de culoare albă. Nu sunt întotdeauna o problemă de sănătate, dar pot fi un punct de plecare în dezvoltarea cancerului.

realitatea.net


Distribuie
..