Cât de sănătoși sunt de fapt crenvurștii

Distribuie

Crenvurștii sunt delicioși, dar nu sunt deloc un preparat îndrăgit de către nutriționiști. Iată cât de sănătoși sunt crenvurștii.

Crenvurștii sunt considerați unele din cele mai nesănătoase produse pe bază din carne de pe piață. Haideți să vedem pe ce se bazează acest renume.

Nu e deloc discutabil cât de sănătoși sunt crenvurștii

Când vrem să aflăm exact cât de sănătoși sunt crenvurștii, trebuie să vedem ce conțin acest preparat. Pe lângă faptul că ei sunt plini de calorii, aceștia oferă și o doză mare de sodiu organismului ceea ce reprezintă o încă o problemă. În plus, ei sunt plini de nitriți.

Din păcate, este foarte greu de găsit crenvurști bio, care să fie făcuți 100% din carne de animale crescute organic și netratate cu antibiotice.

Pe de altă parte, acest preparat poate conține Listeria monocytogenes, o bacterie care provoacă listerioza. Această boală poate duce la probleme cum ar fi nașterea unui copil mort, avort spontan și alte probleme grave de sănătate.

Majoritatea crenvurștilor conțin nitrați de sodiu, care este un aditiv prezent în majoritatea mezelurilor. Astfel, acestea vor rezista mai mult timp. Un studiu global a arătat că persoanele care consumă regulat 50 de grame de carne procesată pe zi au un risc crescut cu 20 la sută de a se îmbolnăvi de cancer. Așa că atunci când vă gândiți cât de sănătoși sunt crenvurștii să luați în seamă și acest aspect.

Cât de sănătoși sunt crenvurștii: conțin carne procesată, nitrați de sodiu și o bacterie care provoacă listerioza

Tocătura din resturi de tot felul din care sunt făcuți are proteine de slabă calitate. Acest aspect ne arată cât de sănătoși sunt crenvurștii. Acest preparat are un procent foarte mare de grăsime (40%), conține șorici, iar aceste grăsimi saturate ne îngrașă. În plus, ne și cresc nivelul colesterolului. Așa cum am mai spus, crenvurștii mai conțin și nitrit, și nitratul de sodiu, E250 și E251, care împiedică dezvoltarea bacilului botulinic și dau mezelurilor o culoare rozalie.

Știm cât de buni la gust sunt crenvurștii. Acest aspect se datorează unei substanțe din compoziție: monoglutamat de sodiu, sau E621, substanță care are capacitatea de a face mâncarea irezistibilă.

De cele mai multe ori, crenvurștii sunt preparați din resturi de carne de porc – mai exact au fost folosite bucățile care rămân după ce carnea și slănina au fost îndepărtate de pe oase. Însă unele varietăți conțin foarte puțină carne. În schimb, au până la 64 la sută carne recuperata mecanic – asta înseamnă că acest mezel conține pasta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică și rezultatul amestecat cu apă.

Crenvurștii mai conțin amidon de cartof, făină de grâu sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul conferă mai mult volum și leagă compoziția și face ca aceasta să arate “a carne” și să fie mai gustoasă.

Un crenvurști de 35 de grame conține până la 0,6 grame de sare, o zecime din cantitatea recomandată zilnic pentru un adult.

Așadar, cât de sănătoși sunt crenvurștii v-ați putut convinge. E bine să-i evitați pe cât de mult se poate.

realitatea.net


Distribuie
..