Atenție, părinți! Pericol de infecție cu virusul Coxsackie în TURCIA

Distribuie

Tot mai mulți părinți odată întorși de pe litoralul turcesc, anunță despre infectarea copiilor cu virusul coxakie. Oamenii sunt în alertă maximă! Virusul necruțător care bântuie în Turcia, nu poate fi prevenit decât prin respectarea igienei corespunzătoare. Din păcate, copii cu vârsta între 8 luni și  2 ani, se îmbolnăvesc cel mai frecvent, asta pentru că cei mici explorând mediul înconjurător, pun totul la guriță.

Boala se manifesta cu tabloul clinic general al afecțiunilor de tip viral, semnul tipic bolii fiind cel al unei erupții pe palme, tălpi, la gură și în gură. De aici vine și numele bolii.

Boala este determinată de un virus, din familia enterovirusurilor, iar frecventa bolii crește în perioadele calde.

Fiind foarte contagioasă, se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape, lenjerie de pat). În plus, boala are o perioadă de incubație de 3-7 zile, copilul fiind contagios de la mijlocul perioadei de incubație, mereu înainte ca primele semne clare ale bolii să apară, ceea ce crește foarte mult riscul de transmitere.

Formele de manifestare pentru boala gură-mână-picior scad cu vârsta. Peste vârsta de 7-8 ani se poate spune ca boala nu mai apare sau dacă totuși există se disimuleaza într-o gripă banală, erupția putand fi absentă sau redusă la doar cateva bubițe mici pe care nu prea le observă nimeni.

Simptomele pentru boala gură-mână-picior

Boala debutează brusc, cu febră mare, de 39-40 grade Celsius. Apar durerile de gât, mai ales datorită leziunilor care provoacă ulcerații la nivelul mucoasei bucale (atât pe limbă, gingii, dar și pe mucoasele faringelui). Copilul nu poate mânca și înghite cu mare greutate, ceea ce, combinat cu febra duce la deshidratare, principalul risc al bolii pentru copilul mic.

Erupția este prezentă pe palme, tălpi și în jurul gurii. Primele bubițe apar la gură, urmează mâna și la final piciorul. În funcție de numărul leziunilor se poate evalua și intensitatea atacului viral.

Deși, în sine, boala gură-mână-picior nu este gravă, în primele zile de manifestare ale bolii, starea generală a copilului este alterată profund, copilul este irascibil, iar cel mai mare risc îl reprezintă deshidratarea, mai ales în cazul copiilor mici. Boala se vindecă în 7-10 zile, fără medicație antivirală și lasă o imunitate puternică (fetele care au făcut boala, vor transmite anticorpi  copiilor lor). În perioada de stare a bolii, virusul este prezent și în materiile fecale ale copilului.

La copilul mic, boala se tratează deseori în spital, mai ales datorită riscului de deshidratare, care se compensează prin perfuzii de hidratare și reechilibrare electrolitică și susținere cu nutrienți. Boala se poate complica în meningită virală, encefalită și poate, ca urmare a deshidratării și febrei, să producă convulsii.

www.totuldespremame.ro


Distribuie
..