Ataşarea corectă a bebeluşului la sân şi poziţiile de alăptare

Distribuie

Iată cum trebuie să stea bebelușul la sân:

Mamele care au trecut prin experienţa alăptării ştiu că începutul acestui proces natural poate fi, uneori, dificil. Nu pentru că bebeluşul n-ar şti ce să facă atunci când se află în apropierea sânului.  Ci pentru că, de cele mai multe ori, o proaspătă mamă primeşte informații contradictoriidin varii părţi, iar nesiguranţa ce îi dă târcoale după naştere o poate împiedica să ataşeze corect copilul la piept şi să-şi găsească o poziţie optimă pentru alăptat.

Învăţând câteva reguli de început, referitoare la ataşarea corectă a bebeluşului la sân şi la poziţiile cele mai bune pentru a-ţi hrăni puiul, vei vedea că alăptarea poate fi o experienţă minunată pentru tine şi pentru copil!

Ataşarea corectă a bebeluşului la sân

Pentru a fi sigură că bebeluşul se hrăneşte corespunzător, trebuie să fii atentă la modul în care acesta reuşeşte să se ataşeze la sân. Deşi un bebeluş lăsat în preajma mamelonului știe instinctual să prindă sfârcul şi să sugă, nu întotdeauna reuşeşte să mănânce aşa cum trebuie. Iar dacă sânul prezintă şi anumite dificultăţi fiziologice, de genul mameloanelor ombilicate sau al celor plate, atunci procesul de adaptare al copilui cu sânul şi al mamei cu alăptatul poate fi mult întârziat şi poate duce la probleme delicate (mastită, ragade, refuzul mamei de a alăpta). Iată șase lucruri pe care trebuie să le verifici pentru un mod corect prin care să îl ataşezi pe bebeluş la sân:

1. Apropie bebeluşul de sân şi fii atentă la semnalele pe care le dă. De obicei, înainte de a mânca, el îşi mişcă ritmic capul într-o parte şi într-alta, căutând sânul.

2. Când bebeluşul aflat lângă sân deschide larg gura, trebuie să ai grijă ca sfârcul şi o parte cât mai mare din mamelon să intre complet în interiorul gurii sale. Procedând aşa, vei face ca jetul de lapte să ajungă spre cerul gurii, ceea ce duce nu numai la o mai bună hrănire a sa, ci şi la eliminarea eventualelor dureri provocate mamelonului mamei, prin supt.

3. Nasul sau buza sa de sus să fie în sens opus faţă de sfârc.

4. Este important să-ţi îndrepţi copilul cât mai aproape de sân, şi nu să îndrepţi sânul către copil.

5. Bărbia bebeluşului trebuie să atingă sânul.

6. Buza de jos trebuie să fie răsfrântă, semn că a reuşit să prindă în gură o mare parte din mamelon.

Poziţiile de alăptare

După ce ai reuşit să ataşezi în mod corect bebeluşul la sân, poţi alege să îl alăptezi într-una dintre poziţiile de mai jos. Scopul este nu numai hrănirea copilaşului, ci şi atingerea unui grad de confort pentru ambele personaje implicate în procesul alăptării. Totodată, prin adoptarea unei poziţii anume ai toate şansele să faci ca alăptarea să fie cât mai plăcută şi lipsită de inconveniente de ordin fizic.

1. Poziţia şezând sau a leagănului

În această poziţie de alăptat spatele stă drept, tu eşti aşezată pe scaun, pe fotoliu sau pe canapea, iar braţul din partea cu sânul la care urmează să pui copilul susţine perfect bebeluşul. Poţi folosi o pernă specială pentru alăptat sau orice alt suport pe care îl vei pune sub copil, astfel încât el să poată ajunge la sân şi să sugă într-o manieră cât mai confortabilă. De asemenea, poţi să pui ceva sub tălpi, în cazul în care acestea nu ating podeaua.

2. Poziţia leagăn încrucişat

Seamănă cu poziţia leagănului, doar că, în acest caz, bebeluşul este susţinut nu cu mâna care se află pe partea sânului din care suge, ci cu mâna opusă.

3. Poziţia culcat

Această poziţie se realizează cu mama stând culcată pe o parte şi cu capul sprijinit de o pernă, iar bebeluşul e poziţionat la sânul aflat pe partea respectivă. Este o poziţie foarte bună şi mult îndrăgită pentru că poate oferi odihnă şi relaxare atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Se utilizează cel mai des noaptea, astfel încât mama poate să adoarmă imediat după ce ataşează copilaşul la sân, în timp ce bebeluşul poate să-şi continue liniştit somnul.

4. Poziţia mingii de fotbal

Numele acestei poziţii provine de la felul în care jucătorii de fotbal american ţin sub braţ mingea. Trebuie să îl pui pe bebeluş lateral, astfel încât corpul lui să treacă pe sub braţul tău şi să se sprijine pe şoldul tău, iar capul să fie lângă sân. Această poziţie un pic mai dificil de pus în practică, dar asigură o bună ataşare a bebeluşului la sân. Este utilă pentru mamele care au născut prin cezariană, pentru mamele cu mameloane plate sau pentru mamele care se confruntă cu un jet puternic de lapte. Totodată, poate fi considerată salvatoare în anumite situaţii în care bebeluşul trece printr-o etapă în care nu vrea sub nicio o formă să sugă din celelalte poziţii.

5. Poziţia biologică

Poate fi folosită cu succes de mamele care au născut prin cezariană. Mamele stau întinse pe spate în pat, cu o pernă sub cap, într-o poziţie care nu solicită fizic zona abdomenului. Bebeluşul este plasat deasupra mamei în unghiuri diferite, astfel încât să ajungă la sân, în timp ce corpul mamei este responsabil cu susţinerea copilului. Poziţia biologică favorizează, totodată, apropierea dintre cei doi şi contactul piele-pe-piele. Dacă te temi că bebeluşul va cădea, află că acest lucru nu se întâmplă, din pricina gravitaţiei care îl ţine pe copil lipit de mamă.

Nu uita că, alternând aceste poziţii de alăptat, eviţi formarea de ragade şi de iritaţii în zona mameloanelor. Totodată, poţi adopta şi inventa orice altă poziţie de alăptat, atâta timp cât vă oferă ambilor, ţie şi bebeluşului, confort şi conectare.

totuldespremame.ro

 


Distribuie
..