5 obiecte din casa ta care pot cauza cancer
Odorizantele
Multe dintre odorizante conţin compuşi cancerigeni volatili şi toxine precum ftalaţii. Aceştia afectează testosteronul şi sunt asociaţi cu probleme de reproducere. Odorizantele de uz casnic, dar şi cele pentru maşină conţin şi substanţe care pot agrava astmul. Benzenul şi formaldehida aflate în componenţa lor pot cauza dureri de cap, greaţă, afecţiuni neurologice şi cancer. În ciuda studiilor care demonstrează aceste riscuri, niciuna dintre substanţe nu a fost eliminată, ci doar trecute pe etichetă. Renunţă cât mai rapid la ele şi înlocuieşte-le cu parfumuri naturale din uleiuri esenţiale.
Lumânările
Potrivit unui studiu realizat de Consumer Product Safety Commission din SUA (CPSC), 40% dintre lumânările de pe piaţă, în special cele parfumate, contţn fire de plumb în fitil. O singură lumânare cu un fitil care conţine plumb arsă într-o încăpere creşte de cinci ori cantitatea de plumb din aer, punând în pericol în special copiii. Expunerea la cantităţi mari de plumb poate perturba dezvoltarea, poate cauza probleme de comportament sau poate genera dificultăţi de învăţare şi multe alte probleme de sănătate. Pentru siguranţa ta, alege lumânările decorative din ceară de albine şi fitil de bumbac.
Antiperspirantele
Pare greu de crezut că un produs pe care îl foloseşti atât de des şi care ar fi chiar indispensabil iţi poate crea probleme de sănătate care pot ajunge până la cancer. Însă antiperspirantele obişnuite conţin o mulţime de ingrediente care ar avea tangenţe cu această maladie. Întrucât deodorantele au fost create astfel încât să rămână pe piele mai multe ore, substanţele chimice aflate în componenţa lor intră foarte uşor în piele. Încearcă să înlocuieşti antiperspirantele clasice cu unele naturale.
Perdelele de duş
Perdelele de duş din vinil conţin ftalaţi, compuşi chimici cunoscuţi drept cauzatori de cancer, de tulburări hormonale şi de astm. La fel de periculos este şi nonlifenolul, care e introdus pentru a preveni ruperea plasticului. Toţi aceşti compuşi, în prezenţa temperaturilor ridicate din baie şi a apei fierbinţi devin extrem de periculoşi.
Mobilă
În procesul de realizare al acestui material se foloseşte formaldehida, o substanţă considerată drept cancerigenă. Mai ales după ce ţi-ai cumpărat mobilă nouă, indicat ar fi sa aeriseşti cât mai des, astfel încât vaporii eliminaţi să fie înlăturaţi.